A sósavat és a hidrogén peroxidot milyen arányba kell keverni a nyáklap marásához?
A sósav és hidrogén-peroxid keverési aránya 7:3 ami csak azonos töménységű anyagokhoz igaz. Ha ettől eltérő (pl. nem vegyszerboltban veszed)át kell számolni.
A sósav (HCl) és a hidrogén-peroxid (H2O2) elegyéből klórgáz szabadul fel, mely belélegezve tüdőödémát okozhat!
EZÉRT NEM JÁTÉK!
Én már hosszú évek óta így készítem a nyomtatott áramköreimet, de kesztyű, szellőzés és biztonságos üvegedények nélkülözhetetlenek a folyamat alatt.
Én a peroxidos maratásnál a következőket csinálom:
A technikai sósavat (amely nagyjából 30-34%-os), sima csapvízzel kb. 10%-osra higítom.
A hidrogén peroxidot viszont maratáskor sose mérem. Néhány cseppet bele az oldatba - aztán úgyis látszik rajta, ha dolgozik, mert hamar elszineződik a nyáklemez, (sötétebb, "rezes" szint vesz fel a panel) és buborékok keletkeznek. A gyakori lötyögtetés alaposan gyorsítja a műveletet.
Ha az oldat már nem csinál semmi, néhány csepp peroxiddal újraéleszthető.
A felhasznált oldatot egy jól záródó sötét üvegben még sokáig el lehet tárolni, majd szükség (újabb maratás) esetében egy ismételt peroxodos bele-cseppentgetéssel újra aktiválni.
Ha viszont már teljesem elfárad, és egészen sötétkékes-zöldes szinűvé lesz, akkor azt bő vízzel akár a WC-be, castornába is el lehet ereszteni.
A krómozott, nikkelezett fémrészekre vigyázni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!