Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Melegszik az ellenállás, hiba?

Melegszik az ellenállás, hiba?

Figyelt kérdés
20 db 3.2 voltos ledet kötöttem össze, egy 15 voltos töltővel. 68 ohmos ellenállást használtam. Az ellenállás melegszik ez baj? Hűteni kellene, vagy az ellenállást kellene kicserélni?
2012. okt. 6. 19:02
 1/4 anonim ***** válasza:

talán ellenállást cserélni, mert ca. 2W-ot "melegít" el..

Ehhez kevés a 2W-os ellenállás.

Meg így igen rossz a hatásfok, a teljesítmény 0,2-e megy a világításra, 0,8-e me fűtésre. (Bár most jön a tél).

Már akkor is jobban jársz, ha ugyanezzel az ellenállással nem 20 párhuzamosan kötött, hanem 2 sorba, lesz 10 sorosod, és azt a 10-et kötöd párhuzamosan.

Fényerőt vesztesz valamit, de nem is biztos, hogy észreveszed...

2012. okt. 6. 19:10
 2/4 A kérdező kommentje:
Ja, azt nem írtam, hogy párhuzamosan van kötve. A led kalkulátor oldalon számoltam ki az ellenállást. Ez az első ilyen ledes dolog amit csinálok. Nem igazán értem a szakmai részét:)
2012. okt. 6. 19:21
 3/4 anonim ***** válasza:
4-4 ledet köss sorba, azokat pedig párhuzamosan. Akkor nem fog melegedni.
2012. okt. 6. 19:58
 4/4 anonim ***** válasza:

"4-4 ledet köss sorba, azokat pedig párhuzamosan. Akkor nem fog melegedni."

Nem hát, de világítani se nagyon! Vagy mondd meg rendesen, vagy sehogy..

Mert: 4 darab sorban, a nyitófeszültség így 12,8V.

A 68 ohmos ellenállással 15-12,8V=2,2V marad az ellenállásra, így a diódák árama összesen(!) 32mA, ebből 1 ágra jut: 6,5mA.

Szerinted ez hogy világít?

Az ellenállás: 2,2/0,1(5*20mA áganként) =22 ohm, min0,25W de célszerű 0,5 vagy 1 wattost használni...

Azért megmérném azt a 15V-ot a 100mA terhelésen mennyi is?? Messze nem biztos hogy annyi, bár nagy baj nem lehet.

2012. okt. 6. 20:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!