Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Segítség! Mekkora a teljesítmé...

Segítség! Mekkora a teljesítménye egy ilyen LED-es lámpának?

Figyelt kérdés
Szóval: Szeretnék átállni energia takarékosra, amihez LED lámpákra cserélném hagyományos wolframos izzóimat. Na a kérdésem pedig az hogy ha vennék mondjuk egy 7 vagy 9 wattos ledes lámpát e27 foglalattal akkor az megfelelne fényerőben mondjuk egy 40wattos izzónak? Tehát nem lenne gyengébb a megvilágításom? Köszi előre is

2012. okt. 1. 16:13
1 2
 1/11 anonim válasza:
Szerintem jó fénye lenne, de ha mégse vagy benne biztos ,hogy megfelelő erejű akkor nézel youtube-on róla videót.
2012. okt. 1. 16:25
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi de írjatok még
2012. okt. 1. 16:36
 3/11 kalmj válasza:
A 9w-os már 100-as hagyományos kategória. Nálunk 4w-os volt és egy 60w-os helyén jól világított. Sajnos csak 1 napig működött, de simán visszaadták a pénzt.
2012. okt. 1. 16:55
 4/11 A kérdező kommentje:
Értem, köszi
2012. okt. 1. 18:03
 5/11 anonim ***** válasza:

"A 9w-os már 100-as hagyományos kategória."

Elkezdtem számolni, ha a legkorszerűbb ledet nézzük

a ( CREE XM-L ), ami Wattonként 160 lumen körüli fény teljesítményt ad le, /a hideg fényű többet is tud/, a kellemes természetes sárgás szoba világítás színű valamivel kevesebbet.

Ez a led típus tényleg tudja azt a fény áramot 10 Watton, mint egy hagyományos 75-90 Watt körüli hagyományos körte izzó.

Viszont az a baj, hogy egyelőre nagyon kevés az a ledes fényforrás, amibe ezt a különösen jó hatásfokú ledet építették be. A gyakorlatban kapható ledes lámpák kb 35-40%-át tudják hatásfokban ennek a lednek.

Itt a forrás, ha valaki akar csemegézni a LED adatlapján

/Ez kicsit rideg műszaki anyag, ne tessék szidni érte/:

[link]

Vigyázat, ez nem komplett fényforrás, hanem annak a "lelke", amit majd valamikor be is építenek ezekbe a lámpákba, ha az elfekvő több éves (most olcsón árult) raktár készlet már kifutott.

Persze biztosan lehet kapni ilyent (feltételezem, már kapható ez is) foglalatba tekerhetően és jó hatásfokkal, de annak meg is van az ára.

Van nekem kis patent neylon tasakban néhány különböző színhőmérsékletű ilyen típusú jó hatásfokú led chip példány, de még nem volt türelmem neki látni..

Majd beépítem valami próba összeállításba és ki fogom próbálni, mit tud valójában és melyik szín kódú milyen hatást vált ki szubjektív érzet szempontjából és milyen a szín vissza adása. Direkt úgy rendeltem a Cutter-től, hogy legyen a szín árnyalat skálán több különböző árnyalatból. Egyébként ez nálam csak magán hobbi, néhány éve /kb évtizede/ foglalkozom ezekkel Nem árulok semmit, nem azért írom, viszont elmondom amit kitapasztaltam, ha már ennyi időt fektettem bele kedvtelésből.

Még amire figyelni kell, hogy a ledes lámpa ne villogjon.

Sötét háttér előtt gyorsan mozgatod előtte az ujjad oda-vissza, csak a led világítsa meg közelről, akkor nem szabad szaggatott hatást mutatnia. Csak akkor érdemes megvenni. Az olcsó kínai ledes lámpák többnyire villognak.

Amire még figyelni kell, hogy szobába ill lakó helyiségbe meleg fényűt érdemes tenni. Műhelybe lehet hideg fényt is használni. Annak jobb is a hatásfoka, vagyis azonos fogyasztás mellett jobban világít, de lakásban kicsit morbid és rideg lenne mert az arcok fakó sápadt színűek lennének tőle.

2012. okt. 2. 23:26
 6/11 anonim ***** válasza:
Még hasonló témában írtam máshol is választ, itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__haztart..
2012. okt. 2. 23:57
 7/11 A kérdező kommentje:
Húú köszi a válaszokat
2012. okt. 3. 14:50
 8/11 kalmj válasza:

Én ezt a tesztoldalt olvastam el, amikor a ledizzó megvételére készültün.

[link]

2012. okt. 3. 18:12
 9/11 anonim ***** válasza:

Itt korábban írtam, hogy arra is oda kell figyelni vásárláskor, hogy a led ne villogjon. Azóta tudok mutatni a tesztelési módszerről készült fotót is.

[link]

Egy másik fórumon is írtam erről és azt a szöveget ami a fenti fotóhoz tartozik, most idézem:

A ledes fényforrások között vannak az olcsóbb darabok, azoknak gyakran remeg villog a fénye, mint a régi tv képernyőnknél szokott. Ha lehet azoket ne vegyük meg mert fárasztó lehet mellette nézni. Erről úgy lehet meggyőződni, hogy egy ilyen ledes lámpa közelébe 5-10 centire tőle gyorsan mozgatjuk előtte az ujunkat oldal irányban. Az is fontos, hogy az erősen megvilágított ujunk mögött sötét háttér legyen. Ha ilyenkor egy folyamatos sávban látszik a gyorsan mozgó ujjunk, akkor folyamatos a fény. Ha szaggatottnak látjuk az ujj gyorsan mozgó sávját, akkor sajnos villog a led lámpánk. A következő linken egy villogó led fénye látszik a leírt módon történő tesztelés közben.

2012. nov. 12. 12:08
 10/11 anonim ***** válasza:
Egy másik oldal címét is ide teszem, ott is lehet a témába vágó infót találni: [link]
2012. nov. 12. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!