Van egy akkumlátorom 12V 45A evvel szeretnék meghajtani 4db 2.2V nyitófesz. 0.5A égőket. Az égők sorba lennének kötve. Megoldható ez valahogy?
Szia.
Mivel sorba kötöd őket így az össz feszültség 8.8 volt lesz,de neked 12V-os akkumulátorod van ami ráadásul annál több is lehet,így ellenállásra biztos hogy szükséged lesz.Én ha autóba szerelek pl egy LED-et általában úgy számolok hogy 1V-ra 100 Ohmos ellenállás essen.Ez azt jelenti hogy mondjuk egy max 3.2V feszültséget elbíró LED elé,ha az autóban nem jár a motor (kb 12.5V) min 900 Ohmnyi ellenállást rakok.Eddig ezzel a számítási móddal szerencsére nem volt problémám minden tökéletesen működik az autóban és egyetlen LED sem ment tönkre eddig,pedig jónéhány már megvan pár éves.Én a te esetedben 400 Ohm ellenállást raknék be és a biztonság kedvéért talán egy 2A-es biztosítékot(bár nem vagyok benne biztos hogy az áramerősség is összeadódik,vagyis lehet hogy csak 0.5A-es bizti kéne).
A lényeg hogy ellenállás biztos kell de azért mert nekem ez a módszer eddig működött,nem biztos hogy a te esetedben is fog.Ezért inkább várd meg egy olyan ember válaszát aki tényleg ért hozzá.
okés köszi szépen mind a 2 kommentet.
az 1. kommenthez még annyit hogy nem lenne elég 5db égő + valami ellenállás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!