Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan tudom lecsokkenteni...

Hogyan tudom lecsokkenteni egy ventillátor fordulatát?

Figyelt kérdés

Tonkrement a kocsimban a ventillátorkapcsoló + az egész panel ami mogotte van. A motor magában jó,mert lekotottem,behúztam az utastérbe,és ha áramot adok neki akkor megy,de persze maximális fordulató,ami kellemetlenul hangos és eros....

Hogyan tudnám a fordulatot lecsokkenteni,hogy elviselhetobb legyen. Ellenállással,esetleg diódával? Vettem 4 diódát ami egyenként 0,7 V-ot vesz le a feszultségbol./az eladó szerint/. Csak azt nem tudom hogyan kossem be.A + van behúzva az utastérbe,ez van megszakítva egy kapcsolóval,....-ide iktassam be ezeket a diódákat,vagy hova?

multiméterrel megmértem a motort mukodés kozben,ugy hogy sorba kotottem egy ampermérot.(14,5 A)

2012. szept. 18. 16:58
 1/1 Karesz6969 ***** válasza:

Fú...nagyok a bajok...na szóval...

..."Vettem 4 diódát ami egyenként 0,7 V-ot vesz le a feszultségbol./az eladó szerint/."

Jól képzett eladó lehetett. A 0,7V a Si (szilícium) dióda nyitóirányú billenését jelenti, magyarul 0,7V-on nyit amikor is az anódjáról a pozitív feszültség a katódja felé igyekszik. Röviden ennyit a diódáról, neked nem ez kell.

A fűtésmotornak van 3 vagy 4 kivezetése - nem tudom ami a te kocsidban van annak mennyi - de nézd meg. Erre csatlakozott egy "megcsapolásos" ellenállás egy jó nagy bumszli, henger alakú az szakadt meg. Ha tudod olvasd le az értéket és olyan körüli ellenállással pótold. Ekkor kapsz 1 fokozatot. Egy másik ellenállással (ami szintén ilyen wattitású - 30 W körüli érték - bekötve meg lesz a második fokozat...stb. Az ellenállások egyik vége közös a másik meg megy rá egyenként a motor kivezetéseire.

Az is megoldás persze, hogy a bontóban veszel odavaló cuccot fillérekért:-)

Nem hiszem, hogy sokat kérnének egy kitermelt fűtésmotor szabályozó munkaellenállásáért és akkor nem kell szutyorognod sz összeépítgetéssel:-)

2012. szept. 18. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!