Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Valaki le tudná írni, hogy...

Valaki le tudná írni, hogy kell csinálni egy geiger számlálót?

Figyelt kérdés
2012. szept. 9. 16:58
 1/4 anonim ***** válasza:

Egy Gm csövet meg kell táplálni több megOhmos ellenáláson keresztül a gyárilag ajánlott feszültség értékű nagyfeszültséggel, ami párszáz Volt körül van. Az ellenállás és a GM cső közös pontjára jöhet egy 500 pF kondenzátor és az ellenállás másik végére a jel közös pontja. A kondenzátor a cső max megengedett kisütő áramától is függ. nagyobb nem célszerű, de a kisebben már több áram folyik át ionizáció által indított kisüléskor és ettől gyorsabban tönkre megy a cső.

Azt a kicsi jelet még fel kell erősíteni és hallhatóvá kell tenni. Lehet impulzus számlálót is építeni hozzá, ami X ideig számlálja a kisülési impulzusokat és azután kijelzi az értéket. Ezt igazából kalibrálni is lehetne de nem házilag. Nagyjából ennyi.

Esetleg van valamilyen GM csöved? Hol sikerült venni?

Nekem gyári kész számlálóm van még csernobil után óta.

Akkor vettem mert tartok ezektől a dolgoktól. Időnként szoktam figyelni, hiogy mit mutat a műszer de szerencsére nem változik ez az érték.

Próbáltam már öntöttvas mellé tenni különböző helyeken, és annál már több esetben 50% körüli növekedést tapasztaltam.

Sőt, egyszer a munkahelyen lecserélték az izotópos füst érzékelőket. Amikor vitte el a srác (csak úgy ölben) a kocsiba, akkor vittem a műszert és megrökönyödtem. Ott, magához ölelve az összeset, az átlagos normál háttér sugárzás 7-10 -szeresét mértem.

Arra lennék kíváncsi, hogy Pécsett mekkora lehet a sugárzás, az urán bánya környékén. Valahol a neten olvastam, hogy van ott valami patak, ami a hegy felől magasabb sugárzó értékű hordalékot visz és ott több mérhető mint máshol.

Most meg ezt találtam róla: [link]

És ezt: [link]

Most lehet olvasgatni.

2012. szept. 10. 00:52
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi , megpróbálom .
2012. szept. 10. 16:32
 3/4 anonim ***** válasza:

[link]

Itt a 15. lapon találsz elvi rajzot is.

A karakterisztikát is megtalálod valamelyik oldalon, de ez nem egyforma a különböző csöveknél.

Van még hasznos infó a GM csőről, sőt a végefelé jönnek más rendszerű detektorok is:

[link]

Skori is ír róla: [link]

2012. szept. 11. 02:03
 4/4 anonim ***** válasza:

Kapható gyáriban is ilyen? [link]

Nekem ilyen orosz BELLA nevő van. Még akkoriban 4700,-Ft körül vettem, de akkor még négyszer annyit ért a pénz mint most! [link]

[link]

2012. szept. 11. 02:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!