SEGÍTSÉG, tükörreflexes fényképező kérdés (? )!
Nyaralni megyek, ezért fontos most a kérdésem - milyen minőségben fényképezzek? Tehát:
Mindenképp JPEG-ben ftózok most.
Ott két dolgot lehet állítani: a képek minőségét, és a képek méretét. A minőség természetesen fine-re van állítva, de a mérettel bajban vagyok.. Vagy Large-ra állítom (4608X3072, 14,2 MP) vagy Mediumra (3456X2304, 8,0 MP).
A múltkori nyaralásomon a legnagyobbon volt, ami gondolom a legjobb minőség, viszont a 320 kép majdnem 2 giga helyet foglal így (1 kép olyan 5-8 Mb)
Állítsam lejjeb a méretet? Nem lesz így rosszabb a kép? Vagy a JPEG minőséget vegyem le fine-ről normal-ra?
14mp-re akkor állítsd ha utána esetleg a3 vagy nagyobb méretben akarsz előhívni. 8 mp is elég amúgy a3-ra normál minőséghez. fullhd monitor 2mp-t tud megjeleníteni hibátlanul (1920*1080 = 2,07m), 2560*1440 es monitor ( ez nagyon ritka, csak profik használják vagy fanatisták 3,6 mpx-et tud megjeleníteni.
döntsd el hogy neked mennyi kell.
Monitor felbontásához igazítani?:)) Ez mekkora butaság:))
Miért nem lövünk mindjárt pixelre akkora fotót, amekkorát akarunk pl. a weboldalra?:) Minek fotózunk 15 megapixellel, ha úgyis 400x300-as lesz a végeredmény?:))
"Minek fotózunk 15 megapixellel, ha úgyis 400x300-as lesz a végeredmény?:))"
akinek vágni kell annak jól jön és amúgy itt most mi értelme? a kérdező sacc/kb 2000 darab képet fog ellőni. szerinted azzal fog foglalkozni hogy vagdossa őket? szerintem nem...
én ugyanebben a dilámmában voltam aztán sokat gondolkodtam.
ugyebár a 14 megapixel csak akkor jön jól ha a képből szeretnénk vágni,illetve ha posztert szeretnénk nyomtatni.
szerintem simán elég a 8.viszont ilyenkor nincs raw.
tehát ha olyan dolgot fotózol ami jól sikerül,vagy nem feltétlen számit a tökéletesség akkor tedd jpeg-re,ha mondjuk egy portré képet csinálsz,vagy azt szeretnéd hogy az a kép minél jobb legyen állitsd 14 megapixelre,és rawra a géped.
Ok, most már mindenki mást ír. :)
Én is arra gondoltam, hogy a képminőséget mindenképp Fine-on hagyom, a méretet pedig a "top" fotóknál felrakom max méretre, a többinél leveszem Mediumra. Csak az meg elég macerás.. ide-oda állítgatni, meg meríti is a gépet..
Le style c'est l'homme:)
Alapveto dolgokkal nem vagy tisztaban. Nem az, hogy nem "erdemelsz" dslr-t, folosleges a kezedbe tukros gep.
Ez a kerdes kb olyan, mintha jogsi nelkul akarnal vezetni, meghozza mostazonnal, de meg abban sem lennel biztos, melyik pedal mire valo.
Ide figyelj, utolsó, mint már említettem, a gépet most tanulom kezelni. Nem érted?? Igen, valóban h.lye vagyok hozzá, és igencsak kezdő (pechemre a környezetemben SENKI nem ért hozzá, akitől kérdezni tudnék, netes anyagokból, fórumokból tájékozódok, így azért nehezebb).
Nagy a szád.. te biztos mindenben tudással a kezedben születtél.. elbeszélgetnék egyszer veled személyesen, hogy valóban olyan okos vagy-e, itt könnyű arcoskodni.
A kérdésem ráadásul még csak h.lyeség sem volt, rengeteg topicban láttam erről vitát. Te meg idejössz, és osztasz engem, ahelyett, hogy egy értelmes választ beírtál volna.. Annyira utálom az ilyen embereket. És nem, nem volt fölösleges, mert amíg meg nem tanulom kezelni - ami ha lesz időm, be fog következni, mivel nem vagyok egy idióta, bármennyire is azt próbálod itt magyarázni. Addig meg nyilván nem RAW-ban fotózok, de elárulom neked (és mivel olyan baromira okos vagy, biztos nem nagy titkot árulok el), hogy JPEG-ben, minden különösebb beállítás nélkül is ég és föld a képek minősége, zajszintje, színvilága az előző gépemhez képest. Úgyhogy nem volt fölösleges, képzeld. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!