Mennyi az az amper, ami már rossz hatással bír az emberi szervezet számára?
elektromos egészségügyi terápiákban használt készülékek kimenetije általában 500mA.
Ez azt jelenit,hogy ez még a szervezet számára kedvező hatással bír.Honnan kezdődik ami már árthat?
A linkelt olda teljesen jó, az Ohm törvény kell ehhez.
Viszont tisztázzunk valamit.
"pl 5 V-nál 5 A sem halálos,mert a 5 V nem képes áthajtani a szervezeten a 5 A-t"
Ha nem folyik 5A, akkor miért írtad, hogy 5A nem halálos? Ennek így semmi értelme. 5A halálos(!!), csak éppen 5V feszültségtől a bőrödön keresztül nem fog annyi átfolyni.
Élettani szempontból az áram (amper) az érdekes. Erre vonatkoznak a fenti határértékek, amit a kérdező is írt. Az, hogy valójában milyen áramerősség folyik át a szervezeten (hány amper), az függ a feszültségtől (ami áthajtja az áramot rajtunk) és a bőr és a testünk belső ellenállásától. Ez az ellenállás viszont rengeteg dologtól függ: mennyire nedves a bőr (a nők/gyerekek bőre például "puhább", hidratáltabb), mennyire nyomódik az érintkezőkhöz, mekkora felületen, sőt még az érzelmi állapottól is.
értem,utolsó válaszoló,erre is rákerestem
itt azt találtam,hogy:
Az emberi test belsejének villamos ellenállását átlagosan 300-500 Ω-ra, a száraz, ép állapotú
bőr ellenállását 20-100 kΩ/cm2
szóval akkor ha számolom akkor A=V/Ohm, tehát A=5V/átváltott kOhm,de fogalmam sincs hány Ohm 1 kOhm
mert itt négyzet cm írt szóval először le kell mérni mekkora felületre hat a dolog.Ráadásul meg kilo Ohm-nak írja.Azt is át kéne váltanom.Teljesen bele bonyolódtam.
Eddig jutottam.:D
Na akkor leírom a hivatalos mérések adatait:
1V feszültség esetén:
-egyenáramnál 500mA
- váltakozó áramnál már 1 mA (ez a 12-60 Hertzes tartományra vonatkozik, ez a legveszélyesebb)
is halálhoz vezet.
A károsodás mértékét az áram erőssége és típusa (egyenáram vagy váltakozó áram), a hatás ideje, és az áram testen belüli útja határozza meg. A nagyfrekvenciás váltakozóáram kevésbé veszélyes, mint az egyenáram, mert a nagy frekvencia miatt az áram nem hatol a test belsejébe, hanem inkább a bőrfelület mentén halad, ezzel ott többnyire égési sérülést okoz. Az emberi testbe jutó, szíven áthaladó 0,05 amper (= 50 milliamper) erősségű váltakozó áram már halálos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!