3 fázisú villanymotor működtetése 1 fázisról frekvenciaváltóval?
Van egy ean 1000 esztergagépem 400V-os motor van rajta, olyan helyen szeretném használni, ahol nincs 400V. Ez megoldható e frekvenciaváltóval vagy felejtsem el? kb 1,5-2,2Kw lehet a teljesítménye (nem látszik a tábláján).
Aki tisztában van ezzel legyen szíves elmagyarázni hogy megy ez.
Hát....
Nem tom mi igaz ebből, de én villanyszerelőtől hallottam egy oylat, amikor a betonkeverőn ügyködött amit hoztaka kőművesek, hogy
"A 380 ugyanaz mint a 220 volt csak egy helyett 2 fázist kell neki bekötni." Semmiféle frekvenciaváltóról nem beszélt akkor.
Sajnos az elsőben sok igazság nincs...
Két lehetőséged van:
- frekiváltóval simán meg tudod oldani
- kondenzátorral is megoldható (segédfázis), de akkor jelentős teljesítménycsökkenéssel kell számolnod
Az EAN 1000 motorteljesítménye 2,2 Kw
Az 1 fázisú 200-240 V bemenőfeszültségű frekvencia váltó a kimenetén 200-230 V 3 fázisú áramot ad.
Az egyfázisú frekiváltó kimenőárama nagyobb,mint a 3 fázisúé.Tehát a műhelynek megfelelő keresztmetszetű vezetékezésének kell lennie.
A típusválasztékban található legnagyobb hajtás 1,5 Kw
Például az OMRON legnagyobb 1 fázisú freki váltó tipusjele:3G3JV-AB015 A végén a 015 jelenti az 1,5 Kw-ot.
Ha nagyon esztergálni akarsz az EAN-al , és 1 fázisú frekiváltóval akarod hajtatni,akkor a freki váltó beállításánál az áramkorlátot úgy kell beállítani,hogy biztosan megvédje a hajtást,mert egy ilyen ára kb 30-50 eFt
Ha rászánod magad ,valószínű megfelelő szakemberrel csináltatod, aki tudja hogyan kell a motort bekötni.
Már találkoztam panasszal,hogy "nagyon melegszik a motor" és olyannal ahol már leadta az indiánjelet,(a füstöt),mert nem jól kötötték be a motort.
Nah tisztázzuk egy kicsit a helyzetet a 400V az két fázis között mérhetö és a 230V az a fázis és a föld között. A leírrt probléma megoldható frekvencia váltóval csak megviseli a pénztárcád viszont néhány elönye is lehet. Egy jól beprogramozott váltó nagy védelmet nyújt a motor számára. Következö elöny hogy szabájozhatová válik a motor fordulatszáma.
A fenti állitás miszerint 1,5 KW teljesitményig kaphatóak az egyfázisú váltok az téves. Nem egy váltóval dolgoztam mely egyfázison 3KW is leadott.
Az 1f frek. váltók bemenö árama nagyobb mint a 3faké mert a felvett teljesitményt nem 3 fázisról veszi fel hanem egyröl és azt a teljesítményt osztja szét a 3 fázison.
A szabvány szerint nálunk (fekvidék) a vezetéknek 1f konjektornál 2,5 mm2 (réz) keresztmetszetünek kell lennie amely elbírja ezt a terhelést míg nincs ugyanazon a vezetéken bekötve semmi más. Éppen ezért ajánlott saját betáplálást húzni az elosztóból hacsak nincs erösebb hállózat kiépítve az épületben.
T.Forko!
Ha lesz időd írj ide 2 db 3Kw vagy ,ha te találkoztál , ennél nagyobb teljesítményű ,230 V 1f.bemenetű frekvenciaváltó típust!
Az egyik OMRON a másik Danfoss legyen ha lehet,(a megrendelőim ezt szeretik.)Ha másképp nem megy, végül jó lesz az is ami a te kezedben volt.
Köszönöm előre is.
Most már nem küldök.
Lehet nem ide kéne irnom de az omronnal milyen tapasztalataid vannak ?
Én föként Siemens hassználok néha Hitachikat de azért dolgoztam már Danfossal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!