Nem értem a blende működését egy pontban. Valaki helyre tenné?
Minél nagyobb értéket adok meg F8,F11 stb. annál kevesebb fény jut be az érzékelőbe annál több minden lesz éles a kében mert a blende szűkül. Minél kisebb értéket állítok be annál több fény jut be, tág lesz a belende de nagyon életlen lesz a háttér.
De mi van a tájképeknél? Láttam olyan 5.6-os belnde képet amin egy hegy volt fotózva mégis minden éles volt rajta.
Most ez hogy lehet hiszen ugyan ekkora blende értékkel egy portré képen már elmosott a háttér.
Az élességi tartomány nem konkrét érték, hanem arány. Amikor hegyet fotózol, a hegyvonulatok térbeli kiterjedése a tárgytávolsághoz képest kicsi, ezért kis rekesznél is bele esik az élességi tartományba.
Ez elég egzaktul számolható, optikai alapszabályokból, de inkább a gyakorlati érzékre érdemes hagyatkozni. (Nem is tudom a képleteket). Azaz csinálsz pár képet ilyen meg olyan rekesszel és majd megnézed, melyik lett jobb. Csak komoly fotózásnál szoktak mérőszalaggal nekimenni a kérdésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!