Fenykepezogephez inkabb vakut, vagy allvanyt vegyek eloszor?
Attól is függ, mi a fő profilod. Nekem van mindkettő, de a vaku sokkal többször kell. (Itt most egy dönthető fejű rendszervakura gondolok, mint a Canon EX 430 II, ez alatt a kategória alatt nem érdemes semmit venni.) Ez bederíti az egész szobát bármilyen bulin vagy családi eseményen és nincs így alacsony ISO-n lehet színhelyes képeket készíteni. Egy megváltás...
Az állvány csak városnézéseken, nyaralásokon éjszakai látképekhez kerül elő, de mostanában egyre kevesebbszer, mert macerás cipelni.
Ha van beépített vakud (szerintem az előző válaszolók ezt nem feltételezték), akkor persze állványt vegyél hiszen a beépített vakúval is sok probléma megoldható.
Ha nincs beépített vakú, akkor persze az a fontosabb.
Persze függ attól is mi a profilod vagy zsánered.
Vakut, ez nem is kérdés. A beépitett vakuval csak pofán dörrentheted a kuncsaftokat, de pl. egy szobában a plafonravillantós vakuzás, ahogy itt valaki irta maga a "megváltás"
És egy normális vaku + érzékeny iso egészen meglepő teljesitményre képes :)
Hát ugye nem írta, hogy digitális gépe van szóval ha nem akkor bizony jó eséllyel nincs beépített vaku.
Az okés, hogy a rendszervaku és beépített között nagy a különbség, de én őszintén szólva családi témáknál nem használok vakut inkább magas iso-t.
Akármilyen jó egy vaku, abban van egy kicsi természetellenes egy mindennapi helyzetben.
Ha stúdió fotózom az más tészta és egész jó kis stúdió szettem van 4 vakuval és még jó pár lámpával, de ez nem családi pillanatképekhez van. :)
Ameddig nem kezdek riporterkedni, vagy esküvő fotózni, addig nekem nem kell a rendszervaku.
Mondjuk olyan szempontból nincs értelme a vívódásnak, ahogy itt utaltak már rá a többiek, ha egyszer vesz vakut az ember, annak akkor van értelme ha az dönthető fejű és az se árt ha forgatható is.
Ez márkásban 100-150ezer Ft, kínai occó' az 35-50ezer forint.
Állvány pedig 3-5ezerért is kapsz már, szóval nem hinném, hogy az állvány megvétele oszt vagy szoroz ebben a tételben.
Azért ha egy tükrös vázat akarsz egy telével állványon használni, oda nem elég a 3-5 ezres kategória. Egy masszívabb állvány és gömbfej simán belekerül 40 ezerbe manapság. Az én tripodom a középkategóriás fejjel majdnem hetvenbe került, pedig nem is hidrosztatikus. De ha gyengébbet veszek, egy hosszú exponál a 24-70 lehúzza a gép orrát...
A nem digitális, beépített vaku nélküli gép felvetése jogos, elnézést érte.
Na azért ne essünk túlzásba. :)
Persze mindenből lehet extrém drágán venni, de állványból általános célra már egy ilyen vastagon jó:
3,5 Kg bír egy EOS 1D alig több mint 1kg, de az átlag DSLR inkább 0,5kg. Átlag teleobjektív 1,5 kg, de középen nehezékkel stabilizálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!