Hogy is van ezekkel a cree led-es elemlámpákkal?
Az egyik áruház akciós újságában van egy ilyen lámpa, ami 3W-os. Azt írják, hogy nagy fényereje van és 100m a hatótávolsága.
Viszont a neten pl licitálós oldalakon 40-50W-os ilyen lámpákat is árulnak. Ez számomra elég hihetetlen. 50W-os teljesítmény egy szem led-től, az minimum olyan, mint egy több száz wattos normál izzólámpa. És ezt a teljesítményt 3db "AAA" elemből sajtolják ki.
Ami még furcsa, hogy az 50W-os lámpának is 100m-es hatótávolságot írnak, mint egy 3W-osnak. (Ez nem furcsa?)
Nem tudom mekkora a kapacitása egy ilyen elemnek, de ha akkuról beszélünk, az mondjuk 1000mAh-a.
Ha 50W teljesítményt veszünk, 3x1,2V feszültség mellett, akkor az áramfelvétel majdnem 14 A. (Egy ilyen kis elemből ki lehet egyáltalán sajtolni ekkora áramerősséget?)
1000mAh esetén ez azt jelenti, hogy a teljesen feltöltött akksik alig több mint 4 perc világítás után teljesen lemerülnek.
Ezzel szemben a hirdetésekben azt írják, hogy 3-8 óra folyamatos világítás az elem kapacitásától függően.
Jól érzem, hogy itt valami turpisság van?
"Jól érzem, hogy itt valami turpisság van?"
Az első tétova lépések a tudatos fogyasztás felé :)
Az 50 watt nyilvánvalóan balekfogó kamuduma.
Havernak valami hasonlója van:
Ha jól emlékszem, 0,4 ampert fogyasztott teljes gázon. És tényleg veszettül tud világítani :)
Nekem régebbi fajta egyledes van, az kisgázon 0,1, nagygázon 0,6 A-t fogyaszt.
50 W-os ledet használunk 2,5 amperról komoly hűtéssel.
Ja, a led 24 V-os (mármint a mag 24V feszültséget igényel).
Ezt csak viszonyításképpen írtam.
Mármint mit viszonyítsak?
Tisztában vagyok vele, hogy ma már létezik 100W-os led is. Csak azt nem hiszem el, hogy ilyen 1000-2000Ft-os kínai piaci lámpákba 40-50W-os ledeket tesznek, gyakorlatilag nulla hűtéssel és három apró elemről üzemelnek. Még ha gyárilag a lámpa házára szépen rá is van nyomtatva, hogy 50W.
Azt is tudom hogy feszültség x áramerősség = (elméleti) teljesítmény. :)
Ezt írtam, idézem: "Csak azt NEM hiszem el, hogy... ...HÁROM APRÓ ELEMRŐL ÜZEMELNEK."
Ez mért figyelmen kívül hagyás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!