Egy vezetéknél hogyan tudom megnézni, hogy van e benne szakadás? Feszültségmérővel lehet?
Ellenállásmérésre kapcsolod a műszered. Ohm. Ω
Ha nulla, vagy közel nulla az érték, akkor nincs azakadás.
Ha végtelen vagy nagyon nagy érték, akkor szakadt.
Legegyszerűbb megoldás:
Veszel egy érintésmentes feszültségvizsgálót. kb: 1500 Ft
A kábelt feszültség alá helyezed. (fázist rákötöd)
A vizsgálóval pedig végigmész a kábelen, ahol elhalhat a csipogás ott van a szakadás.
Ez persze falban futó vezetékek vizsgálatára nem igazán alkalmas, mert a fal a jelet leárnyékolja.
Ha a falban kell vizsgálni, akkor vannak kimondott kábel teszterek, persze ezek nem olcsók. Ára: kb: 40-80.e Ft.
Viszont nem csak a fázisvezetékben tud szakadást keresni, hanem akár a földkábelen is. És elég nagy az érzékelési távolsága.
De múltkor láttam valami hasonlót 10.e Ft környékén is. Azt nem tudom, hogy mennyire jó.
még annyit akartam írni, hogy Multiméterrel azért elég nehéz szakadást vizsgálni egy 30-100 méteres kábelben főleg ha az be van ásva, vagy be van építve a falba.
Ez a Multiméterres vizsgálat csak olyan kábelnél használható, aminek mindkét vége olyan távolságba van, hogy a műszert rá tud kötni. Ez egy hosszabbítónál megoldható, de a pincéből a padlásra vezető beépített kábelnél már problémásabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!