Vettünk egy Lumix FZ8 fényképezőt. Szinte amatőr vagyok a fényképezés téren. Olvastam már sokat róla. Valami tipp, ötlet?
Ha zajos a kép, vedd lejjebb a fényérzékenységet (ISO). Persze ha nincs elég fény, akkor ez nem nagyon fog menni és a kis szenzor miatt sokkal jelentősebb a zaj, mint a tükrös gépeken.
Szintén a kis szenzor miatt sosem fogsz tudni igazán klasszikus elmosott hátteret csinálni, de ha kitolod az objektívet maximumra és leveszed a blendét (f érték) minimumra, akkor kihozod belőle, ami lehet.
"hogy a képek képzajosak szerintem. Vagyis nem olyan élesek"
Fontos, hogy ne legyél pixelbvzi! A digitális fotóscéna teli van a zaj miatt siránkozókkal meg a monitort 10 centiről gúvadó képélesség-őrültekkel. Minden kompaktnak van valami nyavajája, kár ezeken rugózni. Ha itt leragadsz, elvisz a villásfarkú ördög.
Inkább fotózz! Ismerd ki a záridő és a rekesz működését, hatását. Használd a korrekciót, ha beégnek a világos részek. Csinálj hosszú záridős elmosódott képeket, vagy a pillanatot kiradadó felvételeket. Tapasztald meg, hogy a vaku fényes nappal is a barátod. Nyakunkon a tavasz: vegyél egy polárszűrőt és fedezd fel a szabad szemmel nem is láthatóan sötétzöld lombokat, a pompás felhőket. Készíts portrékat a családtagokról, a macskáról. Mikor megfog egy kép a magazinban, próbáld kitalálni, hogy készült.
Viszont mégis érdemes tisztában lenni a gép hibáival, mert akkor tudni fogod majd, hogy adott körülmények között mire számíthatsz.
Az FZ50 is zajos és nem beretvaéles :( de nem görcsölök rajta, ha kell a kép feltolom az iso-t és csókolom.
Na persze, a tapasztalatot meg kell szerezni, de fotósuli, fotózás tippek-trükkök keresésre sok találat van a gugliban. Képezd magad.
De ha full automatán akarod használni, akkor felejtsd el a fentieket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!