Lehetséges ezt ilyen kevés fordulatszámmal megoldani? (Többi Lent)
Olvastam, hogy egy 600 pólusos generátornál, ami 1000 fordulatot tesz meg percenként, annak 1250000 kWh az éves termelése. Szóval, ha egy ilyen generátor mondjuk 100 fordulatot tenne meg percenként, akkor 125000 kWh lenne a teljesítménye. (Ha rossz javítsatok ki, de ha jól tudom ez egyenesen arányos)Ez 75 család éves energiaellátása.
Ez lenne a kérdésem: tudna-e ez a generátor egy olyan (lég)zsilipet működtetni (folyamatosan, és hogy még legyen fennmaradó áram, amire nincs szükség a működtetéséhez), ahol 10 liter víz nyomja az egyik ajtót, a másik oldalon pedig nincs nagy nyomás?
Vagy tudtok-e mondani olyan elektronikus gépet, amit tudna ez a generátor működtetni?
Nagyon fontos lenne erre a válasz, előre is köszönöm mindenkinek! :)
Attól függ, hogy állandó mágneses, vagy gerjesztett-e a generátor. Ált. gerjesztett szokott lenni. Utóbbi esetben lehet növelni, de valamennyi gerjesztőáram kell, ami viszont vesteséget termel!
Bonyolult ez a téma, ide mérnöki ismeretek szükségesek. Trafóval az a baj, hogy nagy frekvenciánál baromi veszteséges lesz. Azt egy konstans frekire szokták méretezni, ami itt nagyon nem konstans. Esetleg egy legalsó frekvenciahatárra is lehet méretezni, de ha az alá megy a frekvencia, akkor a trafó primer köre is fogyasztóként hat, és ha nagyon lent van a frekvencia, akkor rövidzárként működik. Ergo: elindulni nem tudna a szélkerék, csak valami ügyes elektronikával.
Igen, végső soron a "hasznos" gomb ad pontot. A semleges sztem nem ad, és a piros kéz meg talán levon.
Köszönöm a pontokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!