Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a kapcsolásról?

Figyelt kérdés

Egy vasúti kocsi belső(L1) és külső(L2, menetirány szerint, csak előre világít) világítása (nem árt tudni hogy a menetirány változtatása a pólusok megváltoztatásával történik de egyébként egyenárammal megy). Fontos lenne hogy az értékek jók-e (bár nem én számoltam de kicsit módosítottam rajta ezért nem 100%) és hogy ha ledeket kötök párhuzamosan akkor kell-e változtatás az előtétellenállásokon. 7 db led lesz (3 db az L2 és 5db L1 ) párhuzamosan. És a piros ellenállás szükséges? És megkérdezném hogy milyen akku kellene ilyen ellenálláshoz (egyszer kiszámolta vki csak elfelejtettem:D). A válaszokat előre is kössz

rajz: [link]

"bolti stab.": [link]

2010. dec. 14. 23:36
 1/8 A kérdező kommentje:

boccs az L1 az a bal oldali az L2 pedig a jobb led

sín fesz 1-12v

2010. dec. 14. 23:38
 2/8 anonim ***** válasza:

ezt a kapcsolást nem tudom elhinni, hogy egy elektronikában jártas személy rajzolta.

az áramgenerátorodnak meg van adva a bemenő minimális feszültsége: 5V, te meg 1V-12V-ról akarod a sínt hajtani...

a leden tipikusan 3V feszültség esik, és 20 mA folyik át rajta, ez típusonként változhat.

Manapság a modellezésben is a digitális technika van elterjedve. a járműveket külön lehet megcímezni, és a szerelvényeket is, meg az álló készülékeket, ugyanazon a sín kétpóluson.

érthető miért 5V a minimum, mert a tranzisztor bázisemitter feszültségét is be kell állítani egy bázisdióda+ellenállás osztóval és egy emitterellenállással.

ha jobban megnézed, egy egyszerű tranzisztoros áramgenerátort akarnak rádsózni 320 forintért, amikor kb 40 forint lenne az anyag benne...

2010. dec. 15. 00:01
 3/8 A kérdező kommentje:

az a tranzisztoros cucc egy 317-es ic egy graetz dióda és ha jóltodom egy ellenállás kombinációja, tehát szerintem szó sincs tranzisztorról (lehet hogy maga az ic valahogy így tranzisztorral müxik javíts ki ha igen).

sajnos nincs mód pl 5-17v táplálásra mivel egy szabványos vasúti táp 1-12,14 esetleg 16v.

az akku azért van benne hogy ha a stbon nem jön vagy 3,6

nál kisebb fesz jön akkor (mivel az akku pozitívabb lessz

mint amire rá van kötve) az akkuról fog működni a led

és a leden is 2,8v fog esni mivel a dióda vesztesége 0,8 v(ha jóltudom)

ja és ez nem az eredeti rajz (módosítottam) ezért is tettem föl ide :)

2010. dec. 15. 16:20
 4/8 Ultracivil válasza:

Sziasztok !

A 320Ft-os kütyün lévő IC valszileg egy kapcsoló üzemű, FET-el egybeépített táp. Azért a pénzért nem rossz.

Egyébként persze, hogy át kell méretezni az ellánállást. Ha pl. 5db LED-ed van párhuzamban akkor már 100mA-re kell számolni az ellenálláson eső maradék feszültságet.

Ha 317-es + 5V-os stabkockáról hajtod meg az 5 LED-et akkor: 5V-3,2V=1,8V az ejtendő fesz, az áramod 100mA tehát az ellenállás 1,8/0,1= 18Ohm

Vigyázat !

Párhuzamos körben ha egy LED kiesik, akkor azonnal megnő a maradékok árama 20 %-al azaz RIP!

A másik ellenállatot csak akkor lehet kiszámítani, ha ismert a Li-ion akku kapacitása, vagy elkívánt töltőárama.

2010. dec. 15. 18:51
 5/8 Ultracivil válasza:

Bocs !

A második LED katódja miért van felkötve a 12V-ra?

Ha azonos a test körük, akkor miért van így rajzolva?

Ja és az előbb a teljes eredő ellenállás lett kiszámolva 5V után.

Ha 3,6V-ról hajtod meg az 5db LED-et, akkor a második R csak 4 ohm az első (piros) pedig 12ohm.

2010. dec. 15. 19:01
 6/8 A kérdező kommentje:

azért van odakötve a katód mivel az a sín előre menetben a - töltés, viszont tolatásnál fölcserélődik tehát + lesz így í led +, +-at kap ezért nem világít

remélem ez így érthető:)

2010. dec. 16. 14:50
 7/8 Ultracivil válasza:

Kapizsga!

Na most akkor ez már kicsit érdekesebb buli.

Javaslatom 2 db 5V-os pozitív stabilizátor sínenkénti felrakása, de mindegyik elé kell egy soros dióda ami az ellenpolaritást nem engedi meg.

Vagyis.

Az egyik, (nevezzük "A") sínre kötöd az egyik stabkockát a soros diódájával és ezután az irányt adó LED-eket, pl. előremenetnél, fehér szín, hátul pedig piros.

A másik sín (mondjuk "B") szintén megkapja a + stabkockát a diódájával és ezután a hátramentenél a fehér helyett piros LED-eket gyújt ki, hátul pedig a fehér tolató LED-eket.

Sajnos nem ismerem a villanyvasutak lelki világát, ezért lehet, hogy a rossz a tipp.

2010. dec. 16. 20:36
 8/8 A kérdező kommentje:

azthiszem én teljesen el vagyok kavarodva.

egy ellenállás csak a feszt változtatja?

és ha mondjuk 3.2 v-os a led és 3,2v a tápfesz akkor szükség van ellenállásra?

2010. dec. 18. 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!