Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A gépen a bios az egy operáció...

A gépen a bios az egy operációs rendszernek számít? Ha nem akkor ha nincs rajta operációsrendszer (pl. dos) akkor is elindul? és a dos is operációs rendszer?

Figyelt kérdés
2010. nov. 30. 15:40
 1/10 anonim válasza:

a dos egy oprendszer amit parancsokkal tudszirányítani beirsz plegy parancsot beirod 1+1 akkor kihozza hogy 2

a bios egy alap cucc a gépen itt a hardevereket tudod álitgatni pl honnan bootoljona windows hány fokos a proci stb stb stb ... ha nincs rajta op rendszer nem indul el mert kell hozá op rendszer :D

2010. nov. 30. 15:50
 2/10 anonim ***** válasza:

Ezt így nem lehet állítani.

Amikor bekapcsolod a géped, a BIOS-ból (mint operációs rendszerből (?)) dolgozik, végrehajtja a programban előírtakat (hardwerellenőrzés stb., ha minden rendben átadja a vezérlés az általad telepített operációs rendszernek.

A BIOSban (Basic Input Output System) vannak az alapvető

műveletek , amelyeket a Te operációs rendszered is használ, szubrutinszerűen hívva azokat.

2010. nov. 30. 15:51
 3/10 anonim ***** válasza:

A BIOS (basic input/output system) nem operációs rendszer. Feladat, hogy a számítógép mindenféle hardverének címzéseit kezelje/módosítsa, alapvető beállításokat eszközölhessen a felhasználó,

valamint betöltse az operációs rendszert.

Akkor is elindul, ha nincs oprendszer a gépen, mivel a bios feladata azt betölteni. Ha nincs oprendszer akkor kapod az Operation System Not Found vagy hasonló hibaüzenetet.

A DOS (Disk Operation System) egy operácós rendszer. Nézd meg a wikipedián.

A BIOS-t is részletezi rendesen az angol nyelvű wikipedia, jó leírás

2010. nov. 30. 15:56
 4/10 A kérdező kommentje:
köszi :) és amúgy amikor bekapcsolom a gépet allor is előszőr a dos-t jelenítí meg, de a windows ból is el lehet érni, vagy tévedek? és akkor ha először a bios tölt be, akkor hogy lehet hogy a dos-nál írja ki hogy hogy lehet belépni a bios ba?
2010. nov. 30. 22:06
 5/10 anonim ***** válasza:

A BIOS-ban nincsenek szubrutinok, azt a CPU-ból vagy a GPU-ból hívod. A BIOS is ezeket használja.

Igazából nem OS, de arra hasonlít, ha nincs BIOS a gépedben (előfordul hibás verziófrissítéskor, hogy tönkremegy), akkor el sem indul.

De ha az OS betöltött, már nincs rá szükség.

Legvadabb sztori:

hibás BIOS frissítéstől meghalt a BIOS chip, gép nem indul. Megoldás: kiforrasztották a chipet, beraktak helyette egy másik, ugyanolyan gépből egy működőt,majd elindították a gépet. Ezután jó chip ki, régi vissza és a frissítés újra (immár gubanc nélkül) lefuttat. Következő indítástól ismét volt BIOS, ment minden a maga módján.

2010. dec. 2. 11:05
 6/10 anonim ***** válasza:

Kérdezőnek: neked mi a DOS? Amikor nincs grafikus felület, csak karakterek és szövegek? Mert ez nem egészen így van. Win XP alatt egyáltalán nincs DOS, a win 95 volt az utolsó ilyen.

Az enter BIOS szöveget a BIOS küldi ki, ő végzi az indulási rendszer ellenőrzést is.

2010. dec. 2. 11:07
 7/10 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

köszi :) és amúgy amikor bekapcsolom a gépet allor is előszőr a dos-t jelenítí meg, de a windows ból is el lehet érni, vagy tévedek? és akkor ha először a bios tölt be, akkor hogy lehet hogy a dos-nál írja ki hogy hogy lehet belépni a bios ba?

A komment megírásának időpontja: 11-30 22:06

Nem, nem a DOS-t jeleníti meg, hanem egy karakteres felületet, ami a BIOS-hoz tartozik, és felajánlja neked, hogy bemenj a SETUP-ba, vagy BIOS settings-be, ahol a beállításokat elvégezheted, aztán beállítások után vagy újraindul, vagy indítja az oprendszert.

A DOS-nak szintén krarkteres felülete van, ezért téveszt meg téged, mert hasonlóan néznek ki.

Windows-ban nincs dos, a Parancssor amire gondolsz az csak egy konzolfelület, ami szintén karakteres, és úgy néz ki, mintha dos lenne. Win alól dos-t csak emulátorral tudsz használni.

2010. dec. 7. 00:46
 8/10 speed17 válasza:

helllo jani vagyok és lenne egy problémám

amikor bekapcsolom a gépet kicsit tölt és egy teljes fekete képernyőn azt irja ki hogy Operating system not found!!!

mi ilyenkor a teendő??? részletes leirást ha lehetne :)

2011. jan. 9. 14:38
 9/10 anonim ***** válasza:
Telepíts rá egy operációs rendszert.
2011. jan. 9. 16:03
 10/10 A kérdező kommentje:

köszi mindenkinek, de nem keverem a dos-t meg a bios-t, csak hogy a parancsornak köze van e a dos hoz, de akkor xp nem a dos-on alapszik, ahogy kivettem

am a ki kérdezte utójára a kekete képernyőset:

telepítsél rá op rendszert VAGY lehethogy elnyomtál valamit a bios-ban és kiállítottad azt hogy neked van wincsesztered, szóval a gépednek nincsen vincsesztere a gép szerint, bios-ban vissza lehet nyomni, de azt nem tudom pontosan hogy kell, rég csináltam (vagy 1 hónapja xD)

2011. jan. 9. 20:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!