Led villogás: hogyan lehet legegyszerűbben elérni hogy egy led három másodpercenként villanjon egyet?
Nem azt írtam, hogy ennyit tudok, de itt a topikban is szerepelt több dolog, illetve a szabályzatban is szerepel, idézet:
-------------------------------
Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:
Ha már valaki megfogalmazta előtted, amit te szerettél volna, ne írd le még egyszer ugyanazt, csak egészítsd ki az újabb információkkal! Ha egyetértesz egy korábbi véleménnyel, értékeld le az ikonok segítségével!
-----------------------------
Amit én említettem, az adott esetben egy alkalmas lehetőségnek találtam, azért javasoltam.
Semmit nem von le belőle, hogy 2 LED, hiszen könnyen kihagyható az egyik, erre is megadtam az instrukciót.
De az 555 IC-vel is működni kellett volna, nem villog "összevissza", valamit elszúrhattál.
"Lehet. Kapni. Villogó. Ledet."
Amit én láttam az mindegyik gyorsabban villog mint 3 mp.
25.
Akkor leírod azt is hogy miből mekkora kell és mit hova kell bekötni ?
27.
Nekem jó a youtube-os csak amint írtam az háromnegyed másodpercenként villan egyet nekem pedig egy villanás kell három másodpercenként
"1 tranzisztor + 1 ellenallas mennyiben rosszabb mint az itt javasolt bonyolultabb kapcsolasok?"
Nos van egy pár különbség. A YT-os 1 tranzisztoros kapcsolásba batár nagy kondenzátor kell a 3 mp-es villanáshoz. 10V-on kb 2700uF.
Nagyon instabil. A villogás periódusideje nagymértékben függ a tápfeszültségtől. 10V-on 4,4mp, 11,1V-on már csak 1,8mp, 12,7V-on meg 1,1mp.
A tranzisztort úgy használja ahogy azt nem használják.
Így pl. ez a kapcsolás áramkör szimulátorban nem működik, de az 555-ös és 2 tranzisztoros A stabil igen.
Az 555-ös kapcsolásban a villogások között eltelt idő és a villanás hossza (ameddig a LED világít) külön állítható egy-egy potméterrel. A villogás sebességére a tápfeszültség nincs számottevő hatással.
"...miből mekkora kell és mit hova kell bekötni ?"
Hogy mit hova kell kötni azt a kapcsolási rajz mondja meg:
A miből mekkora kérdésre az a válasz hogy a 470uF kondi helyett egy kb 2200uF kell hogy 9V-ról kb 3 másodpercenként villanjon, de nehéz lesz beállítani ezt az időt (a kondi értékétől és a tápfesztől függ).
Valamiért nem írtad le mekkora feszültségről szeretnéd ezt járatni.
A tranzisztor BC546.
28.
9 illetve 12 voltról működne!
Nekem az volt a tapasztalatom az én áramkörömmel hogyha nagyobb kondenzátort raktam be akkor volt egy hosszabb szünet amikor egyáltalán nem világított a led, illetve ha nagyobb volt az ellenállás akkor pedig gyengén világított
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!