Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Led villogás: hogyan lehet...

Led villogás: hogyan lehet legegyszerűbben elérni hogy egy led három másodpercenként villanjon egyet?

Figyelt kérdés
tegnapelőtt 12:27
1 2 3
 21/29 Szervizmérnök úr ***** válasza:
67%

Nem azt írtam, hogy ennyit tudok, de itt a topikban is szerepelt több dolog, illetve a szabályzatban is szerepel, idézet:

-------------------------------

Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:

Ha már valaki megfogalmazta előtted, amit te szerettél volna, ne írd le még egyszer ugyanazt, csak egészítsd ki az újabb információkkal! Ha egyetértesz egy korábbi véleménnyel, értékeld le az ikonok segítségével!

-----------------------------

Amit én említettem, az adott esetben egy alkalmas lehetőségnek találtam, azért javasoltam.

Semmit nem von le belőle, hogy 2 LED, hiszen könnyen kihagyható az egyik, erre is megadtam az instrukciót.

De az 555 IC-vel is működni kellett volna, nem villog "összevissza", valamit elszúrhattál.

tegnapelőtt 15:21
 22/29 Szirty ***** válasza:

"Lehet. Kapni. Villogó. Ledet."

Amit én láttam az mindegyik gyorsabban villog mint 3 mp.

tegnapelőtt 17:27
 23/29 anonim ***** válasza:
Két tranzisztor, négy ellenállás, két kondenzátor... astabil multivibrátorral meg lehet csinálni, megfelelően megválasztott R, C tagokkal. Tovább tart végigolvasni a válaszokat, mint összedobni egyet.
tegnapelőtt 18:38
 24/29 A kérdező kommentje:

25.

Akkor leírod azt is hogy miből mekkora kell és mit hova kell bekötni ?

tegnapelőtt 19:40
 25/29 anonim ***** válasza:
Kivancsisagbol kerdezem, hogy a #4 youtube-os 1 kondenzator + 1 tranzisztor + 1 ellenallas mennyiben rosszabb mint az itt javasolt bonyolultabb kapcsolasok?
tegnapelőtt 19:59
 26/29 A kérdező kommentje:

27.

Nekem jó a youtube-os csak amint írtam az háromnegyed másodpercenként villan egyet nekem pedig egy villanás kell három másodpercenként

tegnapelőtt 20:14
 27/29 Szirty ***** válasza:

"1 tranzisztor + 1 ellenallas mennyiben rosszabb mint az itt javasolt bonyolultabb kapcsolasok?"

Nos van egy pár különbség. A YT-os 1 tranzisztoros kapcsolásba batár nagy kondenzátor kell a 3 mp-es villanáshoz. 10V-on kb 2700uF.

Nagyon instabil. A villogás periódusideje nagymértékben függ a tápfeszültségtől. 10V-on 4,4mp, 11,1V-on már csak 1,8mp, 12,7V-on meg 1,1mp.

A tranzisztort úgy használja ahogy azt nem használják.

Így pl. ez a kapcsolás áramkör szimulátorban nem működik, de az 555-ös és 2 tranzisztoros A stabil igen.

Az 555-ös kapcsolásban a villogások között eltelt idő és a villanás hossza (ameddig a LED világít) külön állítható egy-egy potméterrel. A villogás sebességére a tápfeszültség nincs számottevő hatással.

tegnap 08:21
 28/29 Szirty ***** válasza:

"...miből mekkora kell és mit hova kell bekötni ?"

Hogy mit hova kell kötni azt a kapcsolási rajz mondja meg:

[link]

A miből mekkora kérdésre az a válasz hogy a 470uF kondi helyett egy kb 2200uF kell hogy 9V-ról kb 3 másodpercenként villanjon, de nehéz lesz beállítani ezt az időt (a kondi értékétől és a tápfesztől függ).

Valamiért nem írtad le mekkora feszültségről szeretnéd ezt járatni.

A tranzisztor BC546.

tegnap 08:25
 29/29 A kérdező kommentje:

28.

9 illetve 12 voltról működne!

Nekem az volt a tapasztalatom az én áramkörömmel hogyha nagyobb kondenzátort raktam be akkor volt egy hosszabb szünet amikor egyáltalán nem világított a led, illetve ha nagyobb volt az ellenállás akkor pedig gyengén világított

tegnap 12:07
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!