Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Feliway párologtatót miért...

Feliway párologtatót miért csak konnektorba lehet dugni (hosszabbítóba nem)?

Figyelt kérdés
Az a lényeg, hogy vízszintesen legyen, vagy mi a gond a hosszabbítóval? Annyira nem vagyok megáldva sima konnektorokkal sajnos, de ahhoz meg drága, hogy ne jól működjön

tegnap 15:41
 1/9 anonim ***** válasza:
56%
Nem tudom miért született ez a szabály, de már több más jellegű elektromos készülék használati útmutatójában is olvastam. Ennek ellenére hosszabbítóval használok mindent. Én laikusként azt feltételezem, hogy ez csak egy jogi felelősségkizárást szolgáló instrukció arra az esetre, hogy ha a hibás készülék kigyullad, akkor a hosszabbítóra lehessen kenni az ügyet, kártérítés fizetése helyett. De lehet, hogy tényleg veszélyes valamiért, érdemes lenne megkérdezni egy villanyszerelőt erről.
tegnap 16:16
 2/9 anonim ***** válasza:
62%

Addig megkérdeztem neked a ChatGPT-t, ami ugyebár fenntartással kezelendő, de talán segítek vele, idézem.

Bizonyos elektromos eszközöket, például nagy teljesítményű háztartási gépeket (mosógép, hűtő, sütő, mikró), nem szabad hosszabbítóba dugni, mert:

Túlterhelés: A hosszabbítók általában alacsonyabb áramterhelésre vannak méretezve. A nagy teljesítményű eszközök több áramot igényelnek, ami túlmelegedéshez vagy tűzveszélyhez vezethet.

Feszültségesés: A hosszabb kábelek ellenállása nagyobb, ami feszültségesést okozhat. Ez csökkentheti az eszköz teljesítményét, és hosszú távon károsíthatja az eszközt.

Biztonsági okok: A nagy teljesítményű eszközöket gyakran földelt aljzatra kell csatlakoztatni, hogy elkerüljék az áramütést. Nem minden hosszabbító biztosítja ezt.

Túlmelegedés: A hosszabbító kábele vagy csatlakozói nem mindig bírják a nagy áramerősséget, ami hőtermelést és esetlegesen tűzveszélyt okozhat.

Ezért ezeket az eszközöket mindig közvetlenül a fali aljzatba kell csatlakoztatni. ⚡

tegnap 16:18
 3/9 A kérdező kommentje:
Aha, elvileg melegszik es úgy párologtat, lehet tényleg azt védik ki, hogy ne gyulladjon ki semmi
tegnap 16:19
 4/9 anonim ***** válasza:
81%
Az a lényeg, hogy stabilan és függőlegesen álljon. Ha tudod úgy rögzíteni a hosszabbítót, hogy abba beledugva a párologtató nem borul fel, nem dől oldalra, nem folyik ki belőle a folyadék, és főleg a macska nem fér hozzá, akkor az is jó lesz. (A hosszabbítókat a földön fektetve szoktuk használni, valószínűleg ezért nem ajánlják.)
tegnap 16:19
 5/9 anonim ***** válasza:
Én nem hiszek a ChatGPT-nek, szerintem csak annyi a lényeg, hogy földelve legyen a hosszabbító, és ne legyen brutál hosszú. De a lakáson belül tipikus 1-5 méteres hosszabbító sima ügy, szerintem. De vettem már olyan hosszabbítót, ami annak ellenére is áramot adott, hogy lekapcsoltam a piros gombbal. Ja, és az aljára szokott lenni írva hogy hány W biztonságos. Szóval pl. egy 1500 W-os hosszabbítóból nem használhatsz egyszerre 2 db 1000 W-os készüléket (pl. porszívót és mikrót), mert ezek összeadódnak.
tegnap 16:22
 6/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem a melegedés, vagy a hosszabbító túlterhelése, vagy mas villamos ok miatt. Egy ilyen illatosító rlfogyaszthat vagy 5-20W-ot ami semmiség. Kb mint egy LED-es lámpa (vagy kettő).

Szerintem két másik oka van:

Az ilyen kivitelű illatosítóknak függőlegesen kell állniuk, azaz egy függőlegesen szerelt fali konnektorba bedugva. Az elosztók meg tipusan vízszintes konnektorokat tartalmaznak. Amiben helytelenül állna.

Bár egy T elosztóval hosszabbítón is megoldható a függeleges aljzat. De az meg könnyen felborul.

tegnap 16:30
 7/9 anonim ***** válasza:

#5:

Ezeknél a kis bedugható illatosítoknál nincs a védőföld kihasználva. Igy semmi jelentősege hogy a hosszabítoban amúgy van-e.

Ha rákeresel a képekre, látszik is. Csak a két pucukája van a két likba.. oszt jóvan.

tegnap 17:39
 8/9 BeefEater ***** válasza:

A ChatGPT az USÁ-ban szokásos dolgot mondja. Ott forgalomba lehet hozni olyan hosszabbítót, amiben olyan vékony a vezeték, hogy túlmelegedhet és kigyulladhat.

Az EU-ban tilos ilyet forgalomba hozni, a konnektornak 16A -es áramkörön kellene lennie és a hosszabbítónak is bírnia kellene ennyit, így ha túlterheled csak "leveri a biztosítékot".

Ha a házadban az elektromos hálózat rendben van és a hosszabbító is megfelel a szabványoknak, akkor nem kellene, hogy gond legyen.

tegnap 19:08
 9/9 anonim ***** válasza:

Még szerencse h a feliway párologtatónak alapból sem földelt a dugója így aztán totál felesleges neki a földelt aljzat😂😂😂

[link]

tegnap 20:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!