Mélyen lemerült li ion akkumlátort sikerült feltámasztani?
Valami csúsztatás van a dologban, mert ha beton nullára lettek volna lezárlatozva, akkor már nem tudtad volna ezeket melegedés nélkül feltölteni.
Amúgy ez csak egy viszonylag kis akkumulátor, így ha az első egy-két ciklus alatt jól viseli magát, akkor érvényes a székely bölcsesség, miszerint az "mögmarad".
"feltételezem hogy a bms modul kinyirta a cellákot."
BMS-modul saját áramfelvétele μA nagyságrendű és nem az a dolga, hogy kinyírja a "cellákot", hanem megvédje.
Egyet nem tud, töltést varázsolni a semmiből, ha magára hagyják ezzel a problémájával.
Túlmerült cellánál előállhat olyan kristályosodás az elektrolitban, ami később zárlatot és lefüstölést okozhat. Ezt egy ilyen tanácsadó oldalon nem lehet elhallgatni, a felelősség kizárása céljából, tehát a magam részéről én szóltam.
Szerintem hibásan mérted azokat a cellákat (pl. árammérésre volt bedugva a zsinór, de észrevétlen kiégetted a biztosítékot a multiméterben).
Az első két-három töltést (vagy inkább az összeset) tűzbiztos helyen végezd. Ha töltés közben lesz hőmegfutás, akkor teljesen rendben van az akkupakk, tehát később az nem fog csak úgy kigyúlni.
"a bms modul kinyirta a cellákot"
Mivel nyírta ki?
Mennyire rég nem volt töltve az akku?
"ráraktam egy gyenge 500mha li ion töltőre ami szépen fel is pumpálta az egyik cellát 4.2 voltra"
Milyen töltő volt ez pontosan amire ráraktad?
Normális li-ion cellákhoz való töltő nem áll neki tölteni 2,5V körüli feszültségnél alacsonyabb cellafesz alatt.
Vagy esetleg van halott cella élesztő funkciója? Akkor az jó. Nekem is van ilyen töltőm (xtar VC4 SL). én is élesztettem halott akkupakkból való 0,0V-os 18650-es cellákat vele. Mindegyiket feltöltötte és kb 2 éve hibátlanul működnek. Igaz csak zseblámpába használom őket, nem kínzom nagy áramokkal.
2 darabot elraktam maxra töltve tesztelés céljából. 2 év után is 4,1V-ot mutatnak.
Persze az is kérdés hogy meddig voltak teljesen lemerült állapotban.
Ha nincsenek agyonra terhelve kisütéskor akkor nem lehet semmi bajuk.
A max kapacitásukból veszteni fognak kicsit, 10-20%-ot, de még használhatóak sokmindenre.
Ha félsz tőle akkor olyan helyen használd ahol nem okozhat gondot. Kültéri napelemes, akkus térvilágításba vagy hasonlók.
#3 (19:52) helyesen:
"Ha töltés közben NEM lesz hőmegfutás, akkor teljesen rendben van az akkupakk..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!