Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 4,5 voltos LED-szalag kibír 5...

4,5 voltos LED-szalag kibír 5 voltot?

Figyelt kérdés
Adott egy 3 darab AA elemmel működő LED-sor, ami elég gyorsan megeszi a drágább elemeket is. Arra gondoltam, hogy ha egy 5 voltos töltőfejről meghajtanám, az működhet? Tudom, hogy léteznek 4,5 voltra állítható adapterek, de egy minőségi adapter nem olcsó, annyit számomra nem ér az egész. Így jött képbe a töltőfejes elmélet.

ma 15:52
 1/2 anonim ***** válasza:

Kapcsolj vele sorosan egy diódát, esik rajta annyi feszültség, kb 0,6-0,7V.

Ezek a töltőfejek leterhelve adnak 5 voltot, minimális terheléssel olyan 5,2V körül van, legalábbis ami egy régi Samsung telefon és Lenovo tablet gyári töltőfeje, meg még az a pár darab, amit megmértem.

ma 16:10
 2/2 Szervizmérnök úr ***** válasza:
60%

3 db alkáli elem új korában 3 x 1,65 V = 4,95 V.

Tehát nem nagyon van miről beszélni, ez nincs annyira kiélezve.

Lehet beiktatni diódát is, amin esik 0,6-0,8 V (áramfüggő), így csökkenthető a fényerő.

De szerintem jobb megoldás egy DC-konverter, aminek trimmerével beállítható a kívánt fényerő.

ma 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!