Elméletben - hangsúlyozom: _elméletben_ - egy ideális műveleti erősítő hogyan használható két olyan pont között mérhető feszültség erősítésére, amely pontok nincsenek közvetlen kapcsolatban sem a földponttal, sem a tápfeszültséggel?
TINA szimulációhoz kéne nekem egy kapcsolási rajz / bekötés, hogy tudjak részletesebb blokkrajzokat adni egy megrendelésemhez.
Tudna valaki ehhez adni egy móriczka-rajzot?

Én nem értem?
Van a és B pontom amelyek feszültsége (hogy aztán erősítem vagy sem, figyelem vagy sem, az most közömbös) nyilván csak saját áramkörén belül mérhető a tápfeszültségéhez képest.
Ha ezek közül egyiket sem "osztom" meg, a mérni kívánt A és B lóg a levegőben és csak valamihez képest értékelhető.
Ha nincs ez a valami, nincs feszültség sem..

"a mérni kívánt A és B lóg a levegőben és csak valamihez képest értékelhető."
A a B-hez képest. :)

Hangsúlyoznám, hogy elméletben sehogy.
De gyakorlatilag viszont lehetetlent kérsz.
Szervizmérnök úr, de akkor pl. hogyan erősítik fel a söntellenállásokon eső feszültséget?
Közben egy véletlen folytán megtaláltam, hogy lehet, hogy az LMP8601/LMP8602/LMP8603 kész alkatrészek azok, amik ezt tudják.

Ha galvanikus elválasztásra van szükség, arra alkalmas technikát kell alkalmazni, mint például optocsatolót (megfelelő illesztőáramkörrel és táplálással), vagy a Hall-szenzoros ACS712 áramkört.
Utóbbi mondjuk egyszerűbb, ha árammérés a cél, miután arra való.
LMP860x bemenetei sem vehetnek fel akármilyen értéket, galvanikus elválasztás itt nem biztosított:
VS = 3.3 V: –4 V to 27 V
VS = 5 V: –22 V to 60 V

4/5 (18:21): "de akkor pl. hogyan erősítik fel a söntellenállásokon eső feszültséget?"
Az álítólagos Szervízmérnök Úr (szerintem se szervíz se mérnök) állításával ellentétben, erre való az ún. differenciál erősítő. Nem kell semmilyen galvanikus leválasztás meg semmi. És amit találtál megfelleő erre a célra.

Értelmezési zavar, a válaszom (5.) elején szerepelt egy feltétel:
"Ha..."
A kérdésben is szerepelt egy feltétel:
"amely pontok nincsenek közvetlen kapcsolatban sem a földponttal, sem a tápfeszültséggel".
Nem mellékes, hogy valaki a műveleti erősítő tápfeszültségének határain belül vagy kívül szeretne operálni. De még az is lehet galvanikusan függetlenített, vagy csak szintben eltolt, az sem mindegy.
A kérdés megfogalmazása alapján egy szakember joggal gondolhat az elválasztás igényére.
Ha mégsem, akkor a kérdést kell pontosítani, de pszichiátriai alapú gyűlölködésnek és személyeskedésnek semmi helye egy tisztán szakmai kérdésben. Annak a pszichiátrián van a helye.

"hogyan erősítik fel a söntellenállásokon eső feszültséget?"
Hát úgy, hogy a példád szerinti A és B pont a söntellenálláson keresztül látja egymást, közel egy potenciálra hozza, mert ráadásul igen kis értékű.
Ha az A és B pontot egy igen nagy bemenő ellenállású műszerrel, vagy IC-vel méred (erősíted) akkor már nem működik a dolog, kb. el vannak egymástól választva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!