Ha egy PC ki van kapcsolva, akkor mennyi áramot használ a CR2032-es elemből?
Érdemes lenne berakni helyette egy pár farádos kondit?
(Csak kíváncsiságból kérdezem. Senki ne írja nekem, hogy mi olcsóbb vagy mi egyszerűbb.)
Mikroamperekről van szó.
Egy 2032-es elem elkaristol 10-15 évig. Az emberek 98%-a lecseréli a gépét mielőtt lemerülne az elem. Kb ugyanennyi arányban vannak azok akiknek fogalma sincs arról hogy van az alaplapon egy gombelem.
Ugyanakkor ha le is merül, komoly probléma - adatvesztés, stb - nem keletkezik miatta.
És valszeg tényleg az számít a gyártóknak hogy mi olcsóbb, mit könnyebb, egyszerűbb beépíteni.
"Érdemes lenne berakni helyette egy pár farádos kondit?"
Nem.
"Érdemes lenne berakni helyette egy pár farádos kondit?"
Nem sokra mennél vele, mert nem töltené fel semmi.
De ha fel is töltené a bekapcsolt gép, akkor is kisülne 1-2 nap alatt.
Szemben azzal hogy az elem évekig bírja.
"Nem sokra mennél vele, mert nem töltené fel semmi."
Ez egy érdekes megközelítés.
Töltés nélkül a shelf time meghaladásával mindenképpen vége lenne. De nem így van. A gyakorlatben egy napi használatban lévő gépben 10-15 évet is teljesít. Muterom régi gépe vagy 3 éve volt egy ideig használaton kívül, és amikor be akarta indítani, folyton újra kellett állítani a BIOS időt. De amióta ismét használja, azóta párszor még volt ilyen hiba eleinte, de vagy 2 éve már nem. Ebből arra következtetek, hogy a lemerült cella feszültsége most amiatt kielégítő, mert mégis valahogy töltést kaphat.
De szimplán lehet hogy csak regenerálódott a cella annyira, hogy még tud annyi áramot leadni, ami a rövidebb igénybevételt még kibírja.
"Ez egy érdekes megközelítés."
Nem. Ez tény. Elemet nem lehet tölteni.
Adsz neki egy löketet ("Megbikázod") elmegy egy darabig de az elemben használat közben lezajló kémiai folyamat nem reverzibilis.
"de az elemben használat közben lezajló kémiai folyamat nem reverzibilis."
Nem teljes mértékben.
De itt olyan kis igénybevételről van szó, hogy azon a szinten akár kielégítő lehet a dolog.
Van egy számológépem, amiben napelem és lithium elem (nem akku) működik. 1994 óta.
Valamennyire lehet tölteni az elemet. Én a fali órához és az éjjel kislámpához is szoktam tölteni.
Fél évet bír az elem. Feltöltés után még 1-2 hónapot bír.
Rendben van, sufnituningos szükségmegoldásként ez működik.
De kanyarodjunk vissza az eredeti gondolathoz, miszerint az alaplapon lévő elemet ha kicserélnénk egy az egyben egy supercap-ra, azt nem töltené fel semmi.
Legalábbis szerintem, mivel az alaplap tervezője nem gondolta úgy hogy a bekapcsolt gép töltsön egy nem tölthető elemet, így a töltést lehetővé tevő áramkört nem is alakította ki.
Persze ettől még megoldható hogy a supercap töltődjön, de ahhoz módosítani kell az áramkört kissé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!