Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan lehet leszedni a...

Hogyan lehet leszedni a szigetelő festéket a vezeték sodronyról, melynek minden szála festett?

Figyelt kérdés
Nagyon vékony fülhallgató vezeték. Nem szeretném szálanként lekaparni. Gázlángon leégettem, de szigetelő maradt.

nov. 17. 22:54
 1/8 anonim ***** válasza:
60%
A láng miatt lehet, hogy oxidálódott, kormolódott, finom csiszolópapírral óvatosan csiszold meg, akkor lehet, hogy jó lesz. Régebben a litzehuzaloknál úgy csinálták, hogy gyufalánggal leégették a zománcszigetelést, majd utána gyorsan denaturált szeszbe mártották. Megpróbálhatsz valamilyen festékleoldószert, például kromofágot is. Belemártod a vezeték végét egy ideig, aztán, ha minden igaz, leválik róla a zománc szigetelés. Utána, ha szükséges finom csiszolópapírral óvatosan megtisztítod, összesodrod a szálakat és összeforrasztod azokat.
nov. 17. 23:14
 2/8 anonim ***** válasza:

Én forrsztás előtt megkapargattam tapétavág élével. Nem egyenként, hanem szétsodortam, aztán egy ilyen "gumiszőnyegen", amin forrasztani szoktam, lefektettem és megkapargattam, mint a háziasszonyok a sárgarépát pucoláskor.

Nem tudom mennyire sikerűlt lekaparni, de az ón megfogta rendesen utána.

nov. 17. 23:15
 3/8 anonim ***** válasza:
41%
Ha csak ónnal futtatni cél, akkor csavarlazító elég jól működik, még a szigetelés alá is befut az ón. Tocsognia kell benne, és nagyon-nagyon jól szellőző helyen érdemes alkalmazni ezt a kis puruttya cheatkódot.
nov. 17. 23:27
 4/8 anonim ***** válasza:
69%
Forrasztópáka pár másodperc alatt simán leégeti a lakkszigetelést és ónozható.
nov. 18. 00:10
 5/8 A kérdező kommentje:
Szakadt szalagkábelt forrasztok. A szalagkábel erei nagyon vékonyak, így attól félek, a vezeték súlya elszakítja a forrasztott kötést, ha merevebb vezetékkel csinálom.
nov. 18. 01:22
 6/8 A kérdező kommentje:
#4 Próbáltam, nekem nem égette le. Lehet rosszul csináltam?
nov. 18. 01:24
 7/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
67%

Rosszul. A pákával való leégetéshez optimális hőmérséklet és bőséges folyasztószer szükséges. De nehogy azt higgyük, hogy valami magas hőmérséklet, ezek úgy vannak kitalálva, hogy gyakorlatilag a normál forrasztási hőfok is lehozza.

Mivel az ónhuzalban lévő folyasztószer viszont kevés lehet, pazarláshoz vezethet, ha azt ész nélkül olvasztjuk fel, hogy minél több szerhez jussunk.

Ha fogsz egy darab gyantát, vagy a gyantás dobozba meríted a huzal végét, a pákára szedsz egy kis ónt, majd a folyékony gyantában "tunkolod", leugrik a lakk és szépen bevonja ónnal.

Vagy, akinek más folyatószere van, olaj, zsír, de itt sem a savas zsírra gondolok, amit durvább munkákhoz használnak. Elektronikai célra nem menők a savas anyagok, mert utólagos korróziót okozhat. Emiatt támadják a természetes fenyőgyantát is, de igazából annak is kapható olyan elektronikai változata, ahol erre gondoltak és nem a savas fajtát teszik bele az orosz tajgáról, mint régen a Sokol rádióba.

Mielőtt valaki félreértené, a válaszhoz nekem nem kell a mesterséges intelligencia, hiszen magam is így szoktam, régen még a rádiós litzét is lenyomtam pákával, miután a láng nem vált be, elégeti még a rezet is. Pillanatok alatt felizzítja, ha nem vigyázunk.

Sőt, a teszt kedvéért többféle vastagabb tekercshuzalt is letámadtam ilyen egyszerűen, lejön a lakk. (Cseh pillanatpáka sok mindenre képes.)

De a szakmai érdekesség kedvéért a gép véleményét is bemásolom:

--------------------------------------

1. Forrasztópáka használata

A legelterjedtebb módszer a lakk eltávolítására a forrasztópáka alkalmazása. A forrasztópákát közvetlenül a lakkozott vezetékhez érintve a hő hatására a lakk megolvad és eltűnik. Ez egy gyors és hatékony módszer, amelyet sok szakember és hobbi elektronikai szerelő is használ. Fontos azonban, hogy a hőmérsékletet megfelelően szabályozzuk, mert ha túl magasra állítjuk, akkor károsíthatjuk a vezetékeket vagy az alapanyagot.

2. Speciális vegyszerek

Bár a forrasztópáka az egyik leggyakoribb módszer, léteznek speciális vegyszerek is, amelyek képesek eltávolítani a lakkozást anélkül, hogy hőt kellene alkalmazni. Ezek általában oldószerek vagy kémiai tisztítószerek, amelyek feloldják a lakkot. Az ilyen vegyszereket óvatosan kell használni, mivel mérgezőek lehetnek és károsíthatják az alkatrészeket.

3. Mechanikai eltávolítás

Egy másik lehetőség a mechanikai eltávolítás, amely magában foglalhatja a lakk lekaparását vagy csiszolását finom csiszolópapírral vagy más eszközökkel. Ez azonban időigényesebb és nagyobb kockázatot jelenthet az érintkezők megsérülése miatt.

4. Gyári eljárások

Gyárilag sok esetben automatizált folyamatokat használnak, ahol különböző technológiák kombinációját alkalmazzák. Például léteznek olyan gépek is, amelyek infravörös hőt használnak a lakk eltávolítására anélkül, hogy közvetlen érintkezésbe kerülnének vele.

Összességében tehát elmondható, hogy bár a forrasztópáka az egyik legelterjedtebb módszer lakkozott rézvezetékek forrasztásánál, léteznek alternatív megoldások is, mint például vegyi anyagok vagy mechanikai eszközök használata.

-------------------------------

Valószínűség: 95%

Top 3 Authoritative Sources Used in Answering this Question:

1. Electronics Tutorials

Ez egy megbízható online forrás az elektronikai alapelvekről és technikákról. Részletes útmutatásokat nyújt különböző elektronikai projektekhez és javításokhoz.

2. HowStuffWorks

Ez az oldal széleskörű információkat kínál különböző témákban, beleértve az elektronikai eszközök működését és karbantartását is.

3. IEEE Xplore Digital Library

Az IEEE Xplore egy tudományos adatbázis, amely hozzáférést biztosít számos kutatáshoz és cikkhez az elektronika területén; megbízható információforrás szakmai szempontból is.

nov. 18. 04:02
 8/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
77%

Hogy érthetőbb legyen, régebben ezt is leírtam, csak most elfelejtődött.

A dolog egyik trükkje, és ez főleg a vastagabb huzaloknál érzékelhető, hogy a végén, ahol elvágtuk és kilátszik a réz, ott megkapatjuk ónnal, amitől lassan felszalad és leválasztja a lakkréteget.

Ez ajánlatos a kérdés kapcsán is, tehát a huzal végén támadni, nem az "oldalán". Hiába sokkal kisebb az a bizonyos végfelület, mégis képes így rákapni.

----------

Meg az előző szövegben a "lakk megolvad" a gépi fordításból adódik bizonyára, ilyeneket megfelelően át kell értelmezni.

nov. 18. 07:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!