Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Koax-on futó RF videojelre...

Koax-on futó RF videojelre hogyan lehetne rázavarni? (olyan retro-punk-os hatásokat idézve) Vagy hogyan lehetne a frekvenciát kicsit elhangolni?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy maga a gyári koax kábel az az árnyékolás miatt eléggé zavarvédett, emiatt gondoltam, hogy összeforrasztok ilyen nagyon ergya minőségű RF kábelt : pl. ugyanolyan koax csatit veszek, ami a gyári kábeleken is van, csak rendes koaxiális kábel helyett rákötök pl... nem is tudom, hangfalkábelt, vagy valami hasonló őrültséget.

Vagy akkor egyáltalán nem fog átmenni rajta az RF videojel?

Az elhangolást meg azért kérdezem, mert az eszköz, amiről jönne a kép(+hang) annak a csatornaállítója sajnos nem olyan trimmerpotis analóg cucc, mint pl. ami C64-eken vagy egyes VHS videomagnókon volt. Hanem ilyen DIP kapcsolós.

okt. 24. 20:44
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ennek az lenne az értelme, hogy...?
okt. 24. 20:48
 2/5 A kérdező kommentje:

#1 Hogy jobban értsétek : Az alábbihoz hasonló ~effekteket~ szeretnék előidézni az adott tényleges videókon:

[link]

(ez csak egy tesztjel, de csak így tudom megmutatni, más eszközöm nincs, amit teljesen analóg módon el tudnék hangolni)

okt. 24. 21:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól értelmezem a belinkelt csatorná(do)n látható videók alapján te valami "glitch art"

[link]

szerűséget akarsz létrehozni?

Ha ilyesmi a cél, akkor nézz utána a "circuit bending" témakörének.

Főként a zenei téren (lásd például Dj Tituszt: [link] ) van elterjedve (egy analóg audiojelet könnyebb módosítani), de az analóg videotechnikában is használatos.

Ha te magad akarod ezt felfedezni, fogj két RCA csatlakozót (az egyikbe megy az analóg kompozit-jel, a másikból megy ki a képernyő/TV felé), applikáld rá egy próbapanelre ( [link] ) - ehhez kapható kit: [link] - majd a próbapanelen a két csatlakozó közé applikálj bele különböző alkatrészeket - kondenzátorokat, ellenállásokat, tekercseket, diódát, stb...

okt. 25. 11:52
 4/5 A kérdező kommentje:

Esetemben a Glitch Art megnevezés abszolút logikus. Annyi, hogy elsőre úgy láttam, ez általában ilyen digitális/cyberpunk stílusban szokott menni. Én inkább azt szeretném érzékeltetni, mintha egy '70-es években legyártott, első generációs, veterán, üzemidejének a sokszorosát leteljesített videomagnóról menne az adás.

Azt meg amúgy nem gondoltam volna, hogy ennyire kísérleti és kvázi tervezhetetlen a dolog, hogy.... na, szóval ahogy írod.

Egyébként ez a "circuit bending" megnevezés rémlik 1-2 sulis óráról... Mintha valami pároldalas PDF tananyagot is összeállított volna anno a tanár ezzel a megnevezéssel.

okt. 25. 18:34
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

"Azt meg amúgy nem gondoltam volna, hogy ennyire kísérleti és kvázi tervezhetetlen a dolog, hogy.... na, szóval ahogy írod."

Tervezhető, csak a szimpla 20 kHz-es audiojelhez képest; a 6 MHz-es sávszélességű RF videojel sokkal komplexebb (pláne ha színjelet is tartalmaz).

Ha "kész" megoldás érdekel, létezik videokeverő:

[link]

(az analóg moduláris audio szintetizátorhoz - mint a Moog Modular) moduláris video szintetizátor:

[link]

[link]

[link]

okt. 25. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!