4017 IC vel (esetleg más de hasonló egyszerűvel) meg tudom azt csinálni illetve hogyan, hogy három lábú ledsor zölden világítson és kb 20 másodpercenként csökkenjen a led sor egyel,?
Inkább itt tedd fel a kérdést..
Egyszerűvel nem nagyon.
Bár ha a kapcsolás egyszerűsége a cél, akkor egy mikrovezérlő (vagy arduino nano) és néhány címezhető LED (WS2812 pl.) segítségével megoldható.
Tulajdonképpen csak tápfeszültség kell neki meg három vezeték a LED sorhoz.
LED-ek száma lehet sokkal több is.
Pl. veszel ilyet: [link]
Ezekből többet is sorba fűzhetsz.
A bonyodalom itt az, hogy kell írni rá egy programot. :)
Itt egy változat ATtiny85-el:
A nyomógombok elhagyhatók.
Ez egyszerűbb, de ezzel meg az a további bonyodalom hogy kell egy eszköz amivel beleírod a programot.
Nem teljesen világos a leírásodban hogy hogyan is akarod.
Nem írtad le pl. hogy hány darab LED lenne.
Nem tudom hogy a "ledsor zölden világítson" az mit jelent neked. A "vakolát" szót sem tudtam behelyettesíteni.
Ha 4017-el csinálod akkor mindig csak egy darab LED fog világítani.
Tehát valami olyasmit akarsz hogy van 10 3 színű LED.
Kezdetben az első világít zölden.
20 másodperc múlva az első LED színe legyen piros 1 másodpercig.
Újabb 20 másodperc múlva az első LED színe legyen sárga.
Hogyan tovább?
Újabb 20 másodperc múlva az első LED aludjon ki és a második LED világítson zölden?
És ezt ismételje a többi LED-del is?
"4017 IC vel (esetleg más de hasonló egyszerűvel) meg tudom azt csinálni illetve hogyan, hogy három lábú ledsor zölden világítson és kb 20 másodpercenként csökkenjen a led sor egyel,?"
Nem tudod.
UAA180 lesz az.
De azt szerintem felejtsd el az alábbi okok miatt:
1: Analóg bemenete van
2: Nem lineáris a skálája
3: A LED-ek nem közös pontra csatlakoznak hanem négyesével sorba vannak kötve
4: Nagyon régi típus, nehéz beszerezni
Az 1. és 2. ok miatt meglehetősen bonyolult analóg áramkörre lenne szükség hogy a LED-ek úgy világítsanak ahogy szeretnéd.
A 3. ok gyakorlatilag kizárja a három színű LED használatát, mert azok közös anódos vagy közös katódos kivitelben készülnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!