A 3D nyomtatást (saját célra) mennyire bonyolult, nehéz elkezdeni, kitanulni egy elfogadható szintre? Illetve hogyan és milyen eszközökkel érdemes belevágni? (részletek lent)
Kezd gyakrabban szükségem lenni 3D nyomtatott pótalkatrészekre, és felvetődik bennem, hogy lehetséges, hogy hosszútávon mind anyagilag, mind kényelmi okokból jobban megérheti saját magam csinálni, mint mindig kiszervezni.
Amire szükségem lenne leginkább, leggyakrabban az két fő dolog:
1. Már létező, letöltött 3D tervek alapján csak nyomtatni.
2. Egyszerűbb formák (mint például eltört tartókonzolok, pótolhatatlan hézagolók, alátétek, stb) megtervezése és nyomtatása. Jó lenne, ha például eltörik valami, akkor nem műanyag hegesztővel kellene megragasztanom, hanem "profibban" kinyomtathatnám az egész alkatrészt, vagy akár többet is, hogy ha eltörik megint, akkor tudjam egyből pótolni a hosszadalmas és nem esztétikus és nem annyira stabil ragasztgatás helyett.
Műszaki érzékem nem kimagasló, de jó eséllyel az átlagtól több.
Érdemes belevágnom, vagy jobb, ha kiszervezem továbbra is?
Keretet elfelejtettem leírni.
Olyan max 200, 250.e Ft-ig beleférne, megérné.
3D tervezni megtanulás akarat és rászánt idő kérdése.
Saját 3D nyomtató fenntartása sem nehéz feladat, ha nem tökéletes művészi alkotásokat, hanem csak alkatrészeket szeretnél vele nyomtatni. De sok napos feladat egy új nyomtatót összerakni, működésre bírni, állítgatni, stb., illetve rendszeresen újra kell kalibrálni ha használva vagy mozgatva van.
A leírásodból az jön le, hogy nem hátrálsz az új projektektől, úgyhogy szerintem belevághatsz mindkettőbe, bár azt javaslom nem egyszerre.
Dehogy tart egy napig összerakni egy nyomtatót! Van ami full összerakva jön, és van aminél csak pár csavart kell betekerni, és csatit összedugni. Nekem két nyomtatóm is van, mindkettőnél csak a Z oszlopot kellett a helyére csavarozni, utána meg csak az asztalt szintezni, de a nagyobbiknál már ezt is automatikusan megcsinálja a gép. Mindkettő masszív gép, ha arrébb rakom se kell újrakalibrálni. Anycubic Chiron és egy Mega
3D tervezés, egyszerűbb tárgyaknál nem olyan bonyolult, én pl 1234 Desing-et használom erre, ehhez rengeteg oktatóvideó is van a youtube-on
Valamit kell a nyomtatóhoz egy szeletelőprogram, ami a 3D modellből megcsinálja az a CNC kódot, ami rétegről rétegre megrajzolja a tárgyat. Ehhez kell némi utánaolvasás, gyakorlás, mert rengeteg beállítási lehetőség van benne. Erre én a Cura-t használom
Ennyi pénzért mindenképp egy Bambulab A1-et javasolnék. :)
Profi kis gép, multi color nyomtatással. Mai árfolyamon 212.000Ft.
Nekem egy Creality Ender 3 V3 SE van, kezdő nyomtató, nem rossz, de gondolkodom énis az A1-en.
Megtanulni pedig egyáltalán nem nehéz. Finomhangolni kell majd a dolgokat, de ennyi.
4.-es. Bambulab A1-gyel szemeztem, de abból nem a "Combo" változat az, ami multi colorban tud nyomtatni? Szerintem arra értetted, mert az ára arra utal.
Azt tudom, hogy a sima A1 és a Combo változat között a filament adagoló a különbség csak, de amúgy multi colorban lehetne használni a sima A1-et saját adagolóval, vagy az úgymond "fillérb*szás"? XD
Amúgy még a Qidi Tech Q1 Pro az amin gondolkodom. Walter Reéb szerint az egy kifejezetten jól sikerült nyomtató
(
)
Köszönöm a válaszotokat ismét!
Köszönöm!
Nagyon szimpi amúgy a Bambulab A1 Combo gép. Örülök is, hogy felmerült válaszként, mert jó megerősítés.
Viszont nehezen tudok dönteni a Qidi Tech Q1 Pro között. Utóbbit is agyon dicsérték és "hülyebiztosnak" mondták, illetve Walter Reéb is ódákat zengett róla.
Mi a véleményed? Jobban járok az A1 Comboval, vagy érdemes a Qidi-t is megfontolni?
Az is jó, bár azt inkább a Bambulab P1S-sel kéne összehasonlítani. Az A1 egy kezdő modell, a Q1 Pro pedig a zárt kamrával talán egy szinttel magasabb. A qibinél azt vedd számításba, hogy bár leírás szerint kicsomagolod, bedugod és máris jöhetnek a tökéletes printek, ott azért több finomhangolást fog igényelni a dolog.
Mivel most a Q1 akciós 3djake-en így jó vétel lehet. Én személyszerint jobban szeretem a Bambulabot,mint márkát.
Köszönöm a sok válaszod! Végül a Qidi-re esett a választás, de ettől függetlenül sokat segítettél a döntésben!
Gondolom a zárt kamra miatt is mondtad, hogy inkább a P1S-sel kellene összhasonlítani, aminek segítségével ABS-t is tudna jól nyomtatni, habár ahogy latom a P1S azért több szempontból is más szinten van. (Sajnos árban is :D )
3Djake-n rendeltem meg egyébként.
Rendeltem hozzá 3 PLA, 1 TPU és egy Carbon erősítésű filamentet.
Utóbbitól azért kicsit tartok, mert hallottam rendesen koptatja az extrudert és cserélnem kell majd :D, de bízom abban, hogy az fog menni.
Amúgy ha 250 alatt (legfeljebb kicsivel többért) lett volna P1S, akkor amúgy azt vettem volna, mert elterjedtebb, nagyobb közösségbázissal rendelkező márka, de a Qidi-ről is azt mondják, hogy a support az kiváló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!