Egy 700mV alatti (négyszög)jelet hogyan lehetne a legegyszerűbben - ha lehet - felerősíteni egy/pár sima tranzisztorral? (teljes kérdés alább)
Egy 700mV alatti (négyszög)jelet hogyan lehetne a legegyszerűbben - ha lehet - felerősíteni egy/pár sima tranzisztorral úgy, hogy tudjam egyenirányítani (0-ra hozni a negatív pólust), majd a "vágott" erősített jelet rávezetni egy N-csatornás MOSFET-re, hogy egy teljesítmény LED-et tudjak villogtatni?
Egyenlőre ez tűnik - számomra - a "leghihetőbb" kapcsolásnak:
Csak én egyrészt nem 18V-ról, hanem ugyanarról a 12V-ról szeretném működtetni az erősítőt is, amiről a teljesítmény lED-eket is; Másrészt meg, HA lehet, kisebb kondikat szeretnék használni, hogy minél kisebb méretben össze tudjam forrasztani az elektronikát.
Előre is köszönöm az útmutatásokat!
Szia!
Tudnál esetleg egy konkrét kapcsolást is ajánlani ehhez a komparátoros jelerősítő-megoldáshoz?
Nem kell szimmetrikus táp. Neten rengeteg kapcsolást lehet találni, hirtelen most ez került elém:
Non-inverting Comparator Circuit alatt van egy használhatónak kinéző rajz. Az ellenállásokkal beállítod a billenési feszültséget, a te esetedben mondjuk 500mV-ra, és ott fog kapcsolni.
Jó, amit retektorta ajánl. Itt vagy például egy áramkör szimulátorban:
Az első rajz a műveleti erősítő kimeneti feszültsége, amely minimum 1 V és maximum 11 V ennél a műveleti erősítőnél. A második rajz a MOSFET drain elektródáján levő feszültség. A bemeneti feszültség 1 s periódusidejű, 0,5 V amplitúdójú szimmetrikus négyszögjel. A komparálási szintet R1 és R2 határozza meg, R1=100 kΩ és R2=1 kΩ esetén kb. 119 mV. R3 az esetleges gerjedések megakadályozására szolgál. R4=100 Ω a terhelés, azon a MOSFET nyitott állapotában 120 mA folyik. Ez nem invertáló kapcsolás, a bemeneti jel magas szintje esetén a műveleti erősítő kimenetén 11 V lesz, a MOSFET kinyit, folyik rajta áram. Egyébként működik invertáló kapcsolással is, ekkor a bemeneti jel alacsony szintje esetén lesz a műveleti erősítő kimenetén 11 V, nyit a MOSFET és folyik rajta áram. A LED villogtatása szempontjából bármelyik megfelel.
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeket!
Az a helyzet, hogy tegnap fél 5-kor már lépnem kellett, mert zárt a szaküzlet; És végül többek között LM311-ből vásároltam be, ill. egy legutolsó darab 12V-os 2W-os mindössze csak 200lumen 🙁 fényerejű LED-et.
(MINDIG elviszik előlem, ami kell, a hülye pécsi üzletek meg nem hajlandók új árut rendelni időben 😠)
Jelenleg ez az elképzelésem, ezt tervezem majd ma délután megépíteni:
A szimuláció szerint (TINA-ban csak LM111 volt, de ahogy láttam az adatlap is azt veszi alapul) egyenirányítás sem kell - azt hittem kelleni fog -, ezt lényegében elvégzi a komparátor.
Remélem működni fog az elképzelésem... 🤞
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!