Multiméterem tárcsája elkopott. (szerintem) 🙁 Meg lehet menteni? Érdemes megmenteni? (10-15 éves műszer)
Jó ideje állt már.
Tegnap szükségem lett volna rá. Zárlatba téve a minimum 16Ohm-tól kezdve a méréshatáron kívüli alapállapotáig mindenféle előjött : evidens volt, hogy így használhatatlan lesz.
Benne levő NiMH 9V-os akkut másik műszer ~8.5V-nak mérte, úgyhogy először ezt cseréltem egy 9V-ot megütő elemre; de a helyzet változatlan.
Mérőkábelt cseréltem, de egyébként a vele elrakott kábel úgy szorult az aljzatba, mint a fene, úgyhogy a hiba forrásaként ezt is kizártam.
Multimétert szétszedtem - (amúgy miért van a Common és a mA bemenetek között egy szemet kiverően egyértelmű rövidzár beforrasztva??) -, összeraktam : édeskevés, semmi nem változott.
Most ismét szétszedtem, a tárcsa rézklipjeivel érintkező felületeket mindkét NYÁkon isopropyllal lefújtam, mikroszálas kendővel letörölgettem, majd újra összeraktam.
A bekapcsoláskor a műszer először kicsit meghülyült, de a tárcsát átkapcsolva visszaállt a rendes alapállapotba. Itt már 10 és 6 ohm között mért zárlatba téve. 1-2 alkalommal körbetekergettem a tárcsát, akkor már lement 1.6Ohm-ra, de emlékeim szerint legrosszabb esetben is 0.6Ohm-ot kéne mérjen rövidzárban.
A kérdés írása alatt ismét rápróbáltam... hát megint előjött a probléma, 32Ohm és a felett mért össze-vissza; megint körbetekertem a tárcsát, most ismét 1.6Ohm, de ez az állapot így nagyon nem tetszik nekem, hogy járatja velem a bolondját... ☹
Az jutott esetleg eszembe, hogy a tárcsa rézklipjeit egy picit beónozom... de nem tudom, mennyire jó ötlet ez.
Másnak van esetleg a megoldáshoz tippje, javaslata?
Előre is köszönöm!
"Mi a típusa a műszernek?"
A plexi alatt maxwell márkájúnak feliratozták, de a kisebb NYÁK... nos, azon már Victor 88C+ jelölés van. 😟
Ja, és az ABS borításon _semmi_ típusjelölés sincs (csak az említett márkajelzés). A hátán van egy apró CE matrica, azon oldalt még kisebb betűkkel "MX-25306"...
...
🧐
na várjunk csak : most látom, a másik oldalán meg szintén "VICTOR88C" van.
Amúgy meg neten körbenézelődtem, és úgy látni senkinem nincs és nem is volt típusjelzés nélküli Maxwell kézi multimétere.
☹
Hát én most kezdem /kiértékelni/ azt, hogy én erre anno az _ÖSSZES_ spórolt pénzemet ráköltöttem... 😐 Pécsett vettem _újonnan_, valami 35.000-re emlékszem.
Hát ez van.
Amúgy beónoztam.
Most zárlatban 0.3Ohm, ez klassz is LENNE..... csak éppen feszültséget _EGYÁLTALÁN_ nem mér, 2GOhm-os tartományban pedig felülről _LEFELE_ kezd el esni az érték.
😒
Azt hiszem ezt én most befejezem.
A rövidzár a 10 (20) Amper söntje.
Nekem át kellett forrasztani a csatlakozó "banánhüvelyek" forrasztását.
És ohm mérésnél egy masszív másfél kvadrátos visszahajtott végű tömör rövidzárt huzalt használtam..
Rögtön 2-3 tized lett..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!