Pulse stretcher áramkör épitése?
A fenti áramkörön változtatni kell hanem így akarod, mert nem írtad le pontosan hogyan működjön.
Pl. mihez képest időzítsen? A bemeneti jel felfutó éléhez, vagy a lefutó éléhez?
Mi történjen ha a bemeneti impulzus újra megjelenik mielőtt az idő letelik? Induljon újra az idő vagy ne? Stb.
Az időt meghatározó kondit is változtatni kell hogy meglegyen a kívánt 6-8 másodperces idő. A rövid időállandót a szemléltetés kedvéért állítottam be (a szimuláció nem valós idejű).
“mihez képest időzítsen? A bemeneti jel felfutó éléhez, vagy a lefutó éléhez?
Mi történjen ha a bemeneti impulzus újra megjelenik mielőtt az idő letelik? Induljon újra az idő vagy ne”
Hu köszi a választ:) Tényleg nem voltam túl pontos. Igazából ez olyan áramkör lenne amibe nem kell halálpontosnak lenni, nem az lenne a célja ezért írtam tágabb intervallumot mint 6-8 másodperc. Ha a bemeneti impulzus újrakezdődik az idő leteltével azt hagyja figyelmen kívül és ne indulj újra a számláló. Megnézem a linket amit küldtél, eddig 555 ic vel próbálkoztam monostabil multivibrátor üzemmódban, de sajnos nem sikerült. Valószínűleg én kötögettem bénán, még elég kezdő vagyok.
A kapcsoló helyére köthetsz +12V-os jelet. Hiszen a kapcsoló is azt küldi a bázisellenállásra.
"...ha a 69kohmost 10Mohm osra cserélem kijön a 6 másodperc"
Ezen az oldalon kiszámolhatod az értékeket:
Okés köszi, még egy kérdés, vagyis inkább kettő: Hogyan tudom úgy átkötni, hogy mikor indul az áramkör nem induljon vele a 6 másodperc időzítő? Az csak akkor kell mikor jelet kap.
2: A bementi jelem 1-4 másodperc hosszúság között változik. Ezért sajnos ennyit torzít az időn is ha pl csak 1 másodperc a bementi jel akkor pont jó 1 másodperc+6 időzítő= 7 másodperc kimeneti jel. De ha pl pont 4 másodperc hosszúságúra alakul a bemeneti jel akkor akkor az a 4 másodperc megjelenik a kimeneten és utána indul a 6 másodperc vagyis összesen 10 másodpercem lesz. Ezt hogyan tudnám kijavítani?
"...hogy mikor indul az áramkör nem induljon vele a 6 másodperc időzítő?"
Úgy érted hogy bekapcsoláskor amikor tápfeszültséget kap?
Nálam attól nem indul el (a kimenet passzív marad).
A 2. kérdésre:
Módosítsd az áramkört így:
A 470n konditól és 47k ellenállástól pozitív élvezérelt lesz. A bemenő jel felfutó éle fogja indítani az időt, így a kimenet mindig ugyanannyi ideig lesz aktív. Még akkor is, ha a bemeneten a jel több mint 8 másodpercig jelen van.
A diódára (ami célszerűen pl. 1N4148 lehet) azért van szükség, hogy amikor megszűnik a bemenő jel, akkor gyorsan kisüljön a 470n hogy ha a bemenőjel gyorsan újra megjelenik, akkor is létrejöjjön a trigger jel.
Ha a C1 kondenzátort 100uF-ra cseréled, akkor épp 8 másodperces impulzus lesz mindig a kimeneten.
Ha az R1 62k helyett raksz sorba kötve egy 100k trimmert és egy kb 22k ellenállást, akkora trimmerrel beállítható lesz az idő.
"Pl a 3 kondenzátor közül bármelyik értékét variálom az időzitő ugyan annyi marad"
Az időzítést a 6-7-es lábon lévő ellenállás és kondenzátor értéke határozza meg.
A többinek nincs köze az időzítési időhöz (más szerepük van).
Viszont a 6-7-es lábon lévő kondenzátornak kutya kötelessége megváltoztatni az időzítést (növelve a kondit, az időzítés hosszabb lesz.
Ha a szimulátor nem így viselkedik, akkor ott valami nagyon nem jó!
(Mellesleg amit linkeltem az is szimulátor, ott ez jól működik, csak az nem valós idejű).
A 10M R1-nek túl nagy. Azzal szerintem már bizonytalan lesz.
Valós (megépített) áramkörben az általam írt értékekkel 8 másodperc az időzítés. (ha jól emlékszem R1=62k, C1=100uF)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!