Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Pulse stretcher áramkör épitése?

Pulse stretcher áramkör épitése?

Figyelt kérdés
Hali, olyan áramkört szeretnék épiteni amiben van egy bemenő jelem 12V körüli és 1 másodpercig tart, és az áramkör ezt a jelet kb 6-8 másodpercnyire nyújtsa mielőtt megszűnik. És miután újból megkapja a rövid jelet újra megnyújtja tehát tipikus pulse stretcher áramkör:)

#áramkör #Pulse stretch
jún. 3. 19:04
1 2
 1/12 Szirty ***** válasza:
jún. 3. 20:07
 2/12 Szirty ***** válasza:

A fenti áramkörön változtatni kell hanem így akarod, mert nem írtad le pontosan hogyan működjön.

Pl. mihez képest időzítsen? A bemeneti jel felfutó éléhez, vagy a lefutó éléhez?

Mi történjen ha a bemeneti impulzus újra megjelenik mielőtt az idő letelik? Induljon újra az idő vagy ne? Stb.

Az időt meghatározó kondit is változtatni kell hogy meglegyen a kívánt 6-8 másodperces idő. A rövid időállandót a szemléltetés kedvéért állítottam be (a szimuláció nem valós idejű).

jún. 3. 20:14
 3/12 A kérdező kommentje:

“mihez képest időzítsen? A bemeneti jel felfutó éléhez, vagy a lefutó éléhez?

Mi történjen ha a bemeneti impulzus újra megjelenik mielőtt az idő letelik? Induljon újra az idő vagy ne”

Hu köszi a választ:) Tényleg nem voltam túl pontos. Igazából ez olyan áramkör lenne amibe nem kell halálpontosnak lenni, nem az lenne a célja ezért írtam tágabb intervallumot mint 6-8 másodperc. Ha a bemeneti impulzus újrakezdődik az idő leteltével azt hagyja figyelmen kívül és ne indulj újra a számláló. Megnézem a linket amit küldtél, eddig 555 ic vel próbálkoztam monostabil multivibrátor üzemmódban, de sajnos nem sikerült. Valószínűleg én kötögettem bénán, még elég kezdő vagyok.

jún. 3. 20:47
 4/12 A kérdező kommentje:
Oh most látom te is 555 el kötötted csak neked működik is. Ez az idő picit rövid, de az RC értékkel változtatható a hossza ugye?
jún. 3. 20:49
 5/12 A kérdező kommentje:
Na köszi összeraktam, jól működik az áramkör, ha a 69kohmost 10Mohm osra cserélem kijön a 6 másodperc. Még annyi, hogyan tudnám úgy módosítani, hogy nem kapcsolóval indítanám, hanem egy vezetékről jönne az a jel amiről elkezd számolni?
jún. 3. 21:34
 6/12 Szirty ***** válasza:

A kapcsoló helyére köthetsz +12V-os jelet. Hiszen a kapcsoló is azt küldi a bázisellenállásra.

"...ha a 69kohmost 10Mohm osra cserélem kijön a 6 másodperc"

Ezen az oldalon kiszámolhatod az értékeket:

[link]

jún. 4. 08:14
 7/12 A kérdező kommentje:

Okés köszi, még egy kérdés, vagyis inkább kettő: Hogyan tudom úgy átkötni, hogy mikor indul az áramkör nem induljon vele a 6 másodperc időzítő? Az csak akkor kell mikor jelet kap.

2: A bementi jelem 1-4 másodperc hosszúság között változik. Ezért sajnos ennyit torzít az időn is ha pl csak 1 másodperc a bementi jel akkor pont jó 1 másodperc+6 időzítő= 7 másodperc kimeneti jel. De ha pl pont 4 másodperc hosszúságúra alakul a bemeneti jel akkor akkor az a 4 másodperc megjelenik a kimeneten és utána indul a 6 másodperc vagyis összesen 10 másodpercem lesz. Ezt hogyan tudnám kijavítani?

jún. 4. 09:09
 8/12 Szirty ***** válasza:

"...hogy mikor indul az áramkör nem induljon vele a 6 másodperc időzítő?"

Úgy érted hogy bekapcsoláskor amikor tápfeszültséget kap?

Nálam attól nem indul el (a kimenet passzív marad).

A 2. kérdésre:

Módosítsd az áramkört így:

[link]

A 470n konditól és 47k ellenállástól pozitív élvezérelt lesz. A bemenő jel felfutó éle fogja indítani az időt, így a kimenet mindig ugyanannyi ideig lesz aktív. Még akkor is, ha a bemeneten a jel több mint 8 másodpercig jelen van.

A diódára (ami célszerűen pl. 1N4148 lehet) azért van szükség, hogy amikor megszűnik a bemenő jel, akkor gyorsan kisüljön a 470n hogy ha a bemenőjel gyorsan újra megjelenik, akkor is létrejöjjön a trigger jel.

Ha a C1 kondenzátort 100uF-ra cseréled, akkor épp 8 másodperces impulzus lesz mindig a kimeneten.

Ha az R1 62k helyett raksz sorba kötve egy 100k trimmert és egy kb 22k ellenállást, akkora trimmerrel beállítható lesz az idő.

jún. 4. 16:31
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszi a rajzot, akkor lehet ez a tinkercad szimulátor hibás és megépítve nem indul el minden tápadásnál. Néha érdekesen működik, de ehhez a felülethez szoktam hozzá. Pl a 3 kondenzátor közül bármelyik értékét variálom az időzitő ugyan annyi marad, az R1 ellenállást kellett 10Mohmra növelni így már 8 másodperc. Ilyen lett a rajz, remélem nem kötöttem semmit se rosszul: [link]
jún. 4. 21:43
 10/12 Szirty ***** válasza:

"Pl a 3 kondenzátor közül bármelyik értékét variálom az időzitő ugyan annyi marad"

Az időzítést a 6-7-es lábon lévő ellenállás és kondenzátor értéke határozza meg.

A többinek nincs köze az időzítési időhöz (más szerepük van).

Viszont a 6-7-es lábon lévő kondenzátornak kutya kötelessége megváltoztatni az időzítést (növelve a kondit, az időzítés hosszabb lesz.

Ha a szimulátor nem így viselkedik, akkor ott valami nagyon nem jó!

(Mellesleg amit linkeltem az is szimulátor, ott ez jól működik, csak az nem valós idejű).

A 10M R1-nek túl nagy. Azzal szerintem már bizonytalan lesz.

Valós (megépített) áramkörben az általam írt értékekkel 8 másodperc az időzítés. (ha jól emlékszem R1=62k, C1=100uF)

jún. 5. 13:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!