Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lehetséges-e a régi elektronik...

Lehetséges-e a régi elektronikai alkatrészek "besünösödése"?

Figyelt kérdés
Vettem egy régi orosz geiger-müller számlálót. A 70-es évekből való. Eleinte a mutató nem azt mutatta, amit kellett, bármely méréshatárba állítottam, kiakadt, pedig csak a háttérsugárzás volt jelen. Azóta viszont egyre rendesebben működik, például a mutató nem akad ki, csak a feléig megy föl a skálának ok nélkül, és egyre javul. Az én elméletem az, hogy a régi alkatrészei hosszas pihenés után eleinte nem működtek megfelelően, de most egy kis használat után kezdenek helyreállni. Ez szerintetek mennyire lehetséges?
2010. okt. 26. 19:43
 1/3 anonim ***** válasza:
28%

"besünösödése"?

Beszarok a szakkifejezéseden. Én az átlagosnál sokkal jobb megfigyelő vagyok olyan van hogy veszel egy vadonatúj TV-t vagy HI Fi-t és eleinte észrevehetően nem működik tökéletesen majd egy jó idei működés után észrevehetően javul. Ennek igen egyszerű a magyarázata a folyamatos elektronáramlás rendezi az anyagok kristályszerkezetét és azért működik egy idő után jobban. Sok működés után ismét romlani kezd a működés ekkor már a folyamatos működés után roncsolódik a kristály szerkezet. Jellemző hogy a vörösréz vezték hosszú elektromos használat után törékennyé válik.Hosszú állásnál minden elektronikai készülék rosszabbul működik egyrészt az oxidáció miatt másszor a kristályszerkezet elektromosság nélkül másképp rendeződik, és újból be kell állnia.40 éve bütykölök elektronikát.

2010. okt. 26. 20:12
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszi a segítségedet!

A "szakkifejezés" egy német kifejezés tükörfordítása. Ők inkább emberekre mondják, amikor azok ellustulnak hosszú szabadság alatt, de most ide ez a szó jutott csak eszembe.

2010. okt. 26. 20:25
 3/3 anonim ***** válasza:
A kondenzátorok hajlamosak egy idő múlva megnyikkanni, de azokat nem támasztja fel a halálból a használat.
2014. márc. 4. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!