Normális Simsonon 20V feletti töltés?
A töltötekercs fesze nekem is huszonvalahány volt volt. Én egyszerü teljesítménytranzisztorral meg egy zener diódáva oldottam meg, hogy kb. 13-14V közt legyen a kimenö feszültség, nekem ez évekig jó volt.
Nem lehet, hogy megsült valamitöl a az LM1085?
És a töltő áramot hogy lehet korlátozni?
Azt felesleges, de egyébként erre is vannak kapcsolások, ahol az áram stabilizálva van addig, amíg van elegendö fesz, hogy hajtsa.
Ilyen van a labortápokban is. Beállítasz egy áramkorlátot, meg egy feszültséget.
Mindig az hat amit elérsz. Ha az akkufesz alacsony, akkor az ármkorlát fog határt szabni, ha meg eléri az akksi a beállított feszt, akkor eleve nem tud több áram folyni.
De felesleges a simsonnál ennyire túlbonyolítani. A tekercs eleve úgy van tervezve, hogy nem tud akkora áramot hajtani, ami hazavágja az akkut.
Amikor az akku eléri a töltöfeszt, akkor úgyis nulla áram fog fojni a huroktörvény alapján.
"Sima ellenállás nem jó mert akkor az akku és az ellenállás között megoszlik a szépen beállított 12V nem?"
Így van. A ellenálláson mindig U/R fesz lesz, tehát változó.
Egyébként mi 13.8 voltot állítottunk be fix fesznek, tökéletes volt.
"Tehát ha üresjárásba mérek 3Ampert "
Ha rövidzárási áramra gondolsz, akkor így van. Az akksinak van egy saját feszültsége, egy belsö ellenéllása, és van a stabil töltöfesz. Az akksi saját feszének és a töltöfesz különbsége fogja hajtani az áramot a belsö ellenálláson. A stabil 13,8-14V a fontos, az akksi meg annyit fog felvenni, amennyi kell neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!