Fénycsővel kapcsolatos probléma megoldásához szeretnék segítséget kérni?
Erről a gyártmányról van szó: [link]
Közintézményről van szó jelentős mennyiségben, így volt módom kitapasztalni.
Ha új csövet rakok be, akkor túl sokszor gyújt újra és újra, míg végül folyamatosan kezd világítani. Pár hónap elteltével egyre hosszabb ideig kínlódnak, végül csak villognak, de nem maradnak folyamatosan világító állapotban.
Gyújtócsere semmit nem ér. Az armatúrákon is 28W szerepel.
Én arra tippelek, hogy sok a fojtónak a 28W.
De te azt nem érzékeled, hogy a fénycső elhasználódása, vagy épp eleve gyenge gyártási minősége okozza.
Ezekről a 28 W-os csövekről azt találtam, hogy 320 mA az opimális üzemi árama, bemelegedve.
Azon nem kell meglepődni, hogy 28W / 0,32A nagyjából 90 V, ez normális a fénycsövek világában.
A gyújtó 140 V alatt inaktív elvileg. Ha mégis visszagyújtogat, az jelenthet túl nagy áramot, illetve fénycsőhibát.
Kisebb teljesítményű fénycsőhöz való fojtó impedanciája nagyobb, azt nem ajánlatos nagyobb teljesítményű fénycsőhöz kötni, mert nagyobb feszültség esik rajta, amitől túlmelegedhet.
Ami a lényeg, ezt a 320 mA áramot ellenőrizni kellene, de az is lehet, már gyárilag hulladék a cső.
Lehet itt lepontozni.
De annak hogy "minden" kompakt fénycső "szar" amit beraksz hihetetlenul kicsi az esélye(kb 0)
A hálozat a szar azt kéne bemérni, beméretni, átvizsgáltatni egy villanyszerelő szakemberrel!
#13-nak:
Legfeljebb azért pontozhatnálak le, mert az eddig leírtakból nem értettél meg szinte semmit. De nem szokásom senkit lepontozni, a korábbi válaszodat sem én értékeltem.
Tehát: nem kompakt fénycső hanem klasszikus, transzformátoros-gyújtós "neon". A világítás az elosztó-szekrényből külön körön megy 4, egyenként 86A-es kismegszakítóhoz, onnan pedig a négy szintre.
Minden szinten vegyesen található ez a "perec" cső, és a hagyományos egyenes cső. Az egyenes csövekkel semmi baj, pedig ugyanonnan kapják a feszültséget, a "perec" csövek közül pedig CSAK ezzel a gyártmánnyal van baj, vagyis a "Delux 2D" típussal. De mivel ez a legolcsóbb, ezért a tankerület csak ennek a vásárlását engedélyezi.
Annak az esélye hogy egy szakaszhiba csak ezt a típust befolyásolja, szintén 0%.
Ismét #13-nak:
Elírtam. Nem 86A, hanem 68A.
Újfent #13-nak:
Még valami:
Mivel a szintek párhuzamosan vannak, így csak úgy lehet olyan szakaszhiba ami mind a négy szintet érinti egyszerre, ha a kismegszakítók előtt lenne a hiba. Akkor viszont nem csak a világítással lenne probléma, hanem a konnektorokkal is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!