Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Honnan lehet tudni, hogy egy...

Honnan lehet tudni, hogy egy 18650-es Li-ion akkumulátorban van-e védelem, vagy nincs?

Figyelt kérdés

Fontos lenne tudni, hogy van-e valami jelzés, szám, betű, stb. a védelemmel és a védelem nélküli akkumulátorokon?

Van olyan készülék, amibe csak a védelemmel ellátott akku megengedett, mert ha védelem nélkülivel használjuk, akkor ugrik a jótállás és veszélyes is lehet.

#18650 Li-ion akkumulátor
2024. jan. 30. 06:08
 1/6 anonim ***** válasza:

Sok elem van aminél nincsen.

Van olyan ahol esetleg nem említik, de ahol nem említik az gyanakodva kell figyelni és ha lehet inkább mást kell választani.

Ilyen szót találsz meg: protecion

Pl ebben van különböző védelem:

[link]

[link]

[link]

Pl van hasonló külföldi üzemeltetési boltoknál is(bár itt nem mindig írnák rá) csak rá mondják sajnos sok hamis akkumulátor is van így még nehezebb kiszűrni(akár temu,ebay,banggood, vagy nagyon nagyon alapos utána nézés után Wish, de ezt az utóbbit egyáltalán nem ajánlanám, mert sokkal több az esélye, hogy beleszaladsz egy gyatra hamisitványba):

[link]

2024. jan. 30. 07:01
 2/6 anonim ***** válasza:

Lemaradt, hogy pl amit banggood linket bedobtam ott ahogy láthatod a vélemények között volt több emberke is akik megmérték és a hirdetett 4000mAh helyett inkább csak max 2200mAh-1500mAh közötti értékeket mértek. Szeretnek nagy számokat mondani... aztán fele sem igaz.

Szóval elég változó. Külföldi oldalakról akkor ha tutira tudod, hogy megbízható.

2024. jan. 30. 07:12
 3/6 Morzsi007 ***** válasza:
Nekem az Xtar 3300mAh kapacitás is soknak tűnik, de ezt nem ismerem.
2024. jan. 30. 08:49
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem pont ugyanez a kapacításu, de ugyanaz a típus. Érdemes elolvasni.

[link]

Csak példaként mondtam, hogy akár az is lehetne vagy valamelyik másik amit linkeltem. Kivéve a banggood, mert az egy példa a becsapásra.

2024. jan. 30. 08:58
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Mutatok a készletemből kettőt:

[link]

A bal oldaliban van védelem. Hosszabb az akksi, mivel van a tetejére ültetve egy kis áramkör. Meg látszik a fólián is egy vonal a tetejétől lejjebb kicsivel, odáig tart az akksi és utána jön az elektronika. Ha végighúzod a körmöd, lehet is érezni hogy nem folyamatos a fólia alatt a felület.

Külön jelzés a normálisabbakon van: rá van írva, hogy built in circuit, protected vagy valami hasonló.

Ilyen áramkör van általában a cellára rakva:

[link]

Ezek nem csinálnak mást mint a túltöltés (4,2 felett), túlmerítés (2,5 alatt) és túl nagy áramfelvétel esetén lekapcsolnak. Általában kell adni nekik töltést, csak akkor kapcsolnak vissza.

Ha a készülékben nincs akkuvédelem, akkor ilyen védett akkut kell használni. (Vagy ismerni kell az akkumulátorokat és folyamatosan figyelni.)

"ha védelem nélkülivel használjuk, akkor ugrik a jótállás"

Ezt mondjuk sehonnan nem lehet megállapítani hogy milyen akkumulátorral üzemeltetted a készüléket.

Mint írtam a védett akksi csak saját magát védi. Pont azért, mert "veszélyes is lehet"

"Nekem az Xtar 3300mAh kapacitás is soknak"

Az XTAR jó márka. Biztos, hogy tudja az a cella a ráírtat. Olight akksim (amit fentebb linkeltem bal oldali) az 3600mAh-s és azt is tudja. Ezekban jó cella can. Az Olightban samsung cellák vannak, szétbontottam az egyik öreget. Az ilyen akksikat kis áramfelvételü eszközökben illik használni. Zseblámpa például Elektromos cigikbe nem jó. Oda nagyáramú ipari cellát illik tenni.

És igen, aliexpressz, banggod, stb azt el kell felejteni!

Lehet hogy jóval drágább magyar boltból rendelni, de legalább azt kapsz amit rendelsz!

[link]

a fentebb linkelt elemnagyker, sportlampa.hu, intercell, ezek megbízható helyek.

2024. jan. 30. 09:36
 6/6 A kérdező kommentje:

Kedves Hozzászólók!

Nem is reméltem, ennyire kimerítő, sokoldalú, linkekkel, fotókkal szemléltető nagyszerű segítségeket.

Nagyon érdekes, hogy az XTAR akkuról tettetek említést, mert az egyik készülékemben pontosan ennek a cellának a 3500 mAh-s változatát tette és ajánlotta a készülék gyártója.

Nagyon jónak találom én is ezt a márkát.

Az eredeti kérdésre is megvan a tökéletes válasz, amit az XTAR akku oldalán is olvashatok: Built-in .......stb.

Nagy köszönet: gyoom és anonim uraknak! Sokat tanultam ismét tőletek!

2024. jan. 31. 07:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!