Ezt hogy oldják meg a sporteseményeknél?
Figyelt kérdés
Elég sok sportot nézek (foci,tenisz, ilyesmi)és megfigyeltem a pályák szélein, illetve egyéb helyein elhelyezett mikrofonokat,és kicsit elgondolkodtam (előre leszögezem hogy nem igazán értek hozzá,inkább csak kíváncsiság), szóval furcsa,hogy néha látni a mikrofonból kábelt kivezetni,illetve néha olyan mintha nem lenne,kvázi vezeték nélküli lenne? És ilyenkor elgondolkodtam,hogy ha vezeték nélküli létezhet,azt mondjuk hogyan kapcsolják rá ugymond az adásra, hogy funkcionáljon? Elnézést,ha kicsit fura a kérdés,csak érdekel ez a téma de sehol sem találtam semmit róla. Kommentben teszek fel 1-2 hasonló képet.2024. jan. 22. 19:46
3/8 anonim válasza:
Úgy, ahogy stúdión belül látod. Fülében a hallgató, oldalról jön a mikrofon. Mindez bekötve a pl. a derekára szerelt adóvevőbe. Rádiós.
Láttál már musicalt élőben, színházban? Ők tánc közben énekelnek. Szintén hasonló adó-vevő mikrofon van rájuk szerelve.
4/8 anonim válasza:
Igen, letezik vezetek nelkuli mikrofon, ugy kb. 1958 ota. A Sennheiser elodje mutatott be ilyet Mikroport neven, ami a mai napig letezo fogalom. Radiofrekvencian sugarozza a jelet amit a vevo vesz es a keveropultba tovabbit, ahol aztan oda es azzal kevered ahova es amivel akarod.
5/8 anonim válasza:
Simán rádiófrekvencián sugároz, amit a stúdióban egy adóvevő vesz és onnan már vezetékkel megy a mixerbe. A mixer meg a beállítások alapján keveri a kimenetre, ami meg megy az adásba.
6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Tehát akkor tulajdonképpen nincs nagy különbség abban hogy a zajmikrofon vezetékes, vagy sem? Vagy esetleg van bármi előnye, hátránya? Mert nagy többségében azért vezetékest használnak ahogy láttam pl a focinál.
2024. jan. 22. 20:21
7/8 anonim válasza:
A vezetéknélküli előnye, hogy le teszik, és ott van. Nem kell a vezetékkel bajlódni. Hátránya, hogy időnként lemerül benne az elem/akkumuilátor. Illetve nagyon le van korlátozva az adóteljesítmény és nem túl nagy távolságot tud áthidalni általában ilyen kb. 100m ami egy focipályán nem túl sok. Ezt úgy oldják meg, hogy több vevő egység van lerakva az meg már vezetékkel megy tovább. De pl. ilyet használ a bíró is.
8/8 anonim válasza:
Azért egy sportpálya általában nem változik, így semmiből sem tart a fix helyen lévő mikrofonok és kamerák helyére vezetéket húzni, aztán ha meccs van kiviszik a berendezést, amúgy meg leválasztható róla a vezeték és bevihető a raktárba. A vezezék nélküli technikát a mozgó kamerákhoz, mikrofonokhoz szokták használni (például a pálya feletti pókkamera), vagy ha olyan helyre tesznek ahol eredetileg nem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!