Logitech G29 hangját hogyan tüntetem el OBS-ben zajszűrésben?
Sziasztok, nemrégen vettem egy Logitech G29 kormányt, egy bizonyos autós játékhoz használnám, közben mindezt streamelném Youtube-on (hanggal), viszont semmi féle zajszűrés nem tünteti el rendesen a kormány zaját, ami mégis, az elrontja az egész hangot, amikor beszélek és közben zajong a kormány akkor beszaggat a hang, mert nem tudja rendesen elválasztani a zajt a hangomtól. Rengeteg zajszűréses tutorialt néztem, viszont egyik sem segített a problémában. A mikrofonom egy SPC gear SM900-as, elég jó minőségű szerintem. Valakinek véletlen nem volt már hasonlóval dolga?
pár kép:
Szerintem ezen csak az segít, ha leveszed a gain-t és minél közelebb viszed a mikrofont a szádhoz. Az igazi megoldás egy irányított mikrofon lenne, de talán még abba is beszűrődne a kormány zaja. Egyszerűen túl közel van fizikailag.
A képen látható noise gate szűrő annyit csinál, hogy a két értéken túli tartományt kizárja. Magyarul a mikrofonból jövő zajt csak akkor veszi fel, ha -28 és -32 dB között van a hangforrás. Ha ez a cél, akkor be kell állítani a tartományt, amibe a beszéd hangereje biztosan beletartozik. Ha ez megegyezik a kormány hangerejével, akkor messzebb kell vinni a mikrofont, hogy a kormány halkabb legyen, így nem fog aktiválódni a mikrofon a zajától.
A privátra válaszolva.
A gyártó leírása szerint a mikrofonnak cardioid karakterisztikája van.
Ez jó, mert ami mögötte van, azt halkabban veszi fel. Ellenőrizd le, hogy a mikrofon jól áll-e, pl. egy toll csattogtatásával. Az egyik irányból hangosabbnak kell lennie, mint a többiből. Ennek a hangos felének kell a popfilter felé néznie.
A kormány halkítása annyi, hogy minél messzebbre húzod tőle a mikrofont. Ha van ilyen a szoftverben, akkor a gain csökkentésével kicsinyíthető úgymond a felvenni kívánt tér mérete, viszont cserébe közelebb kell húzni a szájhoz a mikrofont. Valamennyit ez is segíthet, hogy halkabbá váljon a kormány a háttérben.
Egy jó mikrofon setup úgy néz ki, hogy a popfilter ott van a beszélő szája
előtt pár centire. De ez idővel kitapasztalódik, hogy hogyan jó és kényelmes. Ha nagyon hangos a kormány, akkor ez van, mindenképpen be fog hallatszódni.
Más: Az OBS noise gate konfigurációja annyi, hogy a záró és a nyitó küszöbnél nagyjából beállítod a jellemző tartományát a beszédhangnak. Ezt látod, hogy mennyi miközben beszélsz... Ez a szűrő semmi mást nem csinál, csak jó beállítás esetén lenémítja a mikrofont, amikor nem beszélsz. A háttérbeli hangok kiszűréséhez valami zajszűrő plugin kell, de kormányzajjal szerintem egyik sem bírkózik meg torzítás nélkül. Ehhez sajnos kevés a tudásom, hogy ajánlást írjak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!