Mi az a IP cím? Hogy lehet megváltoztatni? Minden Hálózaton ugyan az? Mit látt az IP címemről egy külső személy? Hogyan tudom én megnézni más IP címét?
Ha random "wifizel" vagy valahol netezel, általában 2 IP címed van.
Egy belső, ennek 192.168, 172.x.x.x vagy 10.x az eleje. A bonyolítások nélkül, ezzel a benti eszközökkel beszélgethetsz mondhatni korlátlanul.
Szóval ha neked van 192.168.1.60-as IP címed, haverodnak pedig 192.168.1.70, akkor ezt a két címet használva tudnak a gépek egymásnak közvetlenül üzenni.
Ezen kívül van a külső IP címed, ami a nagyvilág felé van. Ez lehet publikus vagy natolt. Ha publikus, akkor az csak a tiéd, a router kapja meg és ő fordítja le a fent említett címekre. Ebből kb az derül ki, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozol.
A natolt IP cím viszont olyan, hogy a szolgáltató 1 publikus IP címet 64 előfiztőnek átfordít egy 100-zal kezdődő-re, így tud spórolni. Ezért van az, hogy sok ember látszólag nem tud portot nyitni, hiába csinálja jól. Telefonon ha mobilnetet használsz, ott nincs belső címed, viszont a szolgáltató egy NAT-os 100-as címet fog adni majdnem mindig, ami kintről viszont teljesen más lesz.
Az IP címek belső hálózaton fixálhatóak, szükség esetén kell is, a netes címed viszont szinte biztosan időszakosan változik, ezt lehet megoldani DDNS használatával.
Más IP címét szerintem elég nehezen tudod megnézni, mert már szinte minden felhőn keresztül megy. A legegyszerűbb módja beírni a speedtest.net-et és az mutatja.
TL/DR:
Csak a szolgáltatódat tudja megmondani. Esetleg ha van nyitott port/sebezhetőség a hálózatodban, azzal visszaélni vagy DDoS támadással bénítani.
Laikus részére nem érdemes túlbonyolítani szerintem, itt látod az IP-címet, amit a szolgáltató számodra random kioszt:
...és még több hasonló weboldal megmutatja.
Hogy te mások IP-címét lásd, azt már megszüntették, elég régóta. Például régebben levelek fejlécéből az SMTP-szerver vagy egyéb lehetőségek.
Rájöttek, hogy bizonyos mértékben árulkodó adat, ha te megtudod, hogy valaki melyik városból netezik például, úgyhogy ma már ezt nem engedik a közösségi oldalak, levelezőrendszerek stb.
Egyébként az IP-cím szükséges a netes kommunikációhoz, mivel az alapján talál vissza hozzád minden adat, amit lekértél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!