Hogyan lehetséges, hogy szól a kossuth rádió így?
Szóval van egy kb 15 éves labtec 5.1 pc hangszóró szettem, tegnap vettem észre, mikor beköltöztettem a gépemet ahhoz a falhoz, amelyikben fut egy alumínium gázkémény… ha az erősítőt egy bizonyos pontra teszem, és mellé teszem a lábamat, anélkül, hogy be lenne dugva a számítógépbe, csakis hálózati áramot kap, az egyik kezemmel pedig megfogom a jack dugót, tökéletesen szól a kossuth rádió a hangszórókon!
Teljes agyfagyás, ez mi, ez hogy lehet? Hivatalosan nincs rádió a pc-s hangszóróban.
"Jó de azért egy rádió nem csak antenna és hangszóró, annál azért bonyolultabb szerkezet nem?"
De.
Éppen ezért ne bonyolítsd a dolgot. Vagy kapcsold ki, vagy dugd be a jack dugót, vagy hallgasd a rádiót.
Van ilyen, nem kell csodálkozni. Ha elég gyors tranzisztorokból áll az erősítő bemenete, akkor előfordul.
Az AM-vétel nem bonyolult, a demodulációhoz csak egyenirányítani kell a modulált RF-jelet:
A rezgőkör is kihagyható belőle, ebben az esetben szelektivitása nem lesz, viszont egy nagy térerejű adó vételéhez megfelel.
Dióda helyett lehet kristálydetektor vagy krumpli is:
[link] +krumpli
Az erősítő bemenetén beszivárgó RF-jel valamelyik félvezetőátmeneten demodulálódik és működik a vétel.
Ez ellen persze szokás védekezni a tervezésnél, megfelelő szűrőkapacitásokkal, illetve RF negatív visszacsatolással. Ámbár, ha túllőnek a célon, ilyeneknek lehet hatása a HF fázismenetre is, amitől egy vérbeli hifis ideges lesz.
Bekerült egy szóköz, javítva:
Természetesen, egy "normális" szuperheterodin vevő ennél komplikáltabb, noha mai szemmel tekintve gyerekjáték már az is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!