Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A hegesztő kábelek áramerősség...

A hegesztő kábelek áramerősség méretezése miért más mint a "standard" vezetékeké?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy ha bármilyen standard kalkulátorban kiszámolom, hogy a 24V-os DC áramkörben 5-6 méter vezetékhez 160 Amper áramerősséggel milyen vastag vezeték kell, akkor simán 70mm2-t javasol. Szinte minden kalkulátor ilyen értéket ad. Ugyanakkor ha arra keresek táblázatot, hogy 160 Amperes hegesztőhöz milyen vastag hegesztő kábel kell akkor minden táblázat egységesen hozza a 16mm2-es vezetéket. (A hegesztőm gyári kábele is 16-os.)

Mi a logika / számítás e mögött? Az ok, hogy nem folyamatos a terhelés, mert az ember meg-meg szakítja a munkát, de azért simán lehet egyhuzamban sokat hegeszteni. Szóval ennek a titka érdekelne. :)

2023. okt. 21. 22:28
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem 230V-on történik a hegesztés.
2023. okt. 21. 22:30
 2/7 A kérdező kommentje:

Írtam, hogy olyan kalkulátorral számoltam ami DC 24V-os áramkörrel számolt!

Keress rá, többet is kipróbáltam. Természetesen nem 230V-on történik a hegesztés..

2023. okt. 21. 22:33
 3/7 Szirty ***** válasza:

Más feszültségesésre méretezik.

24V-nál probléma ha a feszültségesés 5-6V.

Hegesztőnél nem.

2023. okt. 22. 10:50
 4/7 anonim ***** válasza:
Szerintem az átlagos, hegesztőtrafón két villaszerű vasra tekert kábelmennyiségnél nem is méreteznek feszültségesésre. Arra legfeljebb akkor kellene, ha a rakparton van a trafó, és a hídon a turulmadár homlokán hegesztenek valamit. A többire meg a kérdésben megvan a válasz, a 25-60 %-os kihasználási tényező. Aki meg úgy gondolja, ő egy ívhúzással elhegeszt Kiskunlacházáig, ő vagy előre számol azzal, hogy vastagabb kábel kell, mint a szokásosan szerelt, vagy tönkreteszi a kábelt.
2023. okt. 22. 16:12
 5/7 anonim ***** válasza:

2%-os feszültségesésre: A=2·I·ϱ·ℓ/e=2·160·0,0175·6/0,48=70 mm²

Kellene, de hegesztőnél ennél nagyobb lehet a feszültségesés.

16 mm²-es kábellel a feszültségesés: e=2·I·ϱ·ℓ/A=2·160·0,0175·6/16=2,1 V

Szirty szerint hegesztésnél 5-6 V feszültségesés sem gond, a 2,1 V ebbe bőven belefér.

Folyamatos 160 A-re terhelhetőség szempontjából 35-50 mm²-es kellene, de a terhelés nem folyamatos, hanem szakaszos, ezért a gyártó szerint elegendő a 16 mm².

2023. okt. 23. 00:25
 6/7 anonim ***** válasza:
Írtam feljebb, hogy nem kell ilyen számítás. A (jó) hegesztőtranszformátor ennek a tízszeresét oldja meg, akkor meg minek? Ívgyújtáshoz kell 70-80 V, a hegesztéshez meg harmadannyi. Kifejezetten eső jelleggörbére törekednek a konstruktőrök.
2023. okt. 23. 08:14
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igazság szerint időközben én is túrtam még a netet és két dologra derült fény.

Az egyik, hogy tényleg jóval nagyobb feszültség esés is megengedhető hegesztő áramkörben mint egy otthoni 230V-os hálózatban.

Másrészt pedig rossz kalkulátorokat találtam és próbáltam.

Ami korrekt eredményeket adott végül nekem: [link]

Az én gépem gyári adatai szerint a 160A-t MIG módban 22V-on max 3 percig tudja egyhuzamban - elvileg ez a max amit tud. A hozzá adott 16mm2-es vezetékek (munkakábel + test csipesz) összesen 4m.

Ha erre végzek egy kalkulációt akkor azt kapom, hogy a feszültség esés 0,66V és 2,99%.

Ha ennél kisebb áramerősséggel és feszültséggel hegesztek akkor persze ennél is kisebb a feszültség esés, úgyhogy igazából minden szempontból rendben van. :)

2023. okt. 24. 23:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!