Számítógépről történő másolás miért zavarja be a rádiót?
Sosem tapasztaltam még ilyet. Külső HDD-t rádugtam a számítógépre USB3.0 kábellel, elkezdtem rá másolni, az irodában a rádió pedig elkezdett hangosan recsegni, mint amikor valami leárnyékolja a vételt. Amikor megállítottam a másolást, újra jó lett, és ezt kipróbáltam többször, egyértelműen ez okozta.
De mi ennek a jelenségnek az oka? 😯
Egy FM-rádió a 87,5-108 MHz-es frekvenciatartományban vesz, vagyis a hullámhossz 3,4-2,8 méter.
A külső USB-s meghajtókhoz maximum 1-1,5 méteres kábelt adnak, ami megfelel egy FM-sávban működő félhullámú körsugárzó antennának
Na most ezen a vezetéken - USB 3.0 esetén - elkezdünk forgalmazni egy 5 Gbps-os négyszögjelet, aminek rendesen vannak felharmonikusai - itt például egy 10000 Hz-es négyszögjel spektrumja:
látszódik, hogy nem csak 10 kHz-en "szól".
Tehát amikor te nekiállsz másolni, az 5 Gbps-os négyszögjel ~100 Mhz-es felharmonikusai - a kábel ereinek csavartsága ellenére - az FM-sávú antennaként viselkedő kábelen keresztül kisugározódnak és ezt fogja a rádiód.
Ez ellen többféleképpen tudsz védekezni:
- egyrészt árnyékolt kábelt használsz, olyat, ahol a kábel egy fémfóliába van burkolva, és az az USB-csatlakozón és a számítógépen keresztül leföldelésre kerül
- másrészt teszel az USB kábel mind két végére felpattintható ferritet - például:
- harmadrészt - ha van rá lehetőség - a rádiónál irányított antennát (például Yagi-t: [link] ) használsz, amit az adóra irányítasz, így csökkentve a zavaró jelek hatását
Kiegészítés a #2-es hozzászólásomhoz: az Intel-nek van egy erről a témáról - az USB rádiófrekvenciás zajáról és annak a 2,4 GHz-es wifi-re gyakorolt hatásáról - szóló irománya:
Az előbb felsoroltakon kívül megemlítik megoldási lehetőségként:
- a külső USB-s meghajtó és a csatlakozók árnyékolását
- a vevőantenna elhelyezését
Nekem régebben a DVB-T boxba dugott pendrive zavart rá a saját szobaantennájára.
Azaz felvételre kapcsolva szétesett a kép.
Alufóliával bevontam, kész.
Van persze fémtokos pendrive is, de ez nem olyan volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!