Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Számítógépről történő másolás...

Számítógépről történő másolás miért zavarja be a rádiót?

Figyelt kérdés

Sosem tapasztaltam még ilyet. Külső HDD-t rádugtam a számítógépre USB3.0 kábellel, elkezdtem rá másolni, az irodában a rádió pedig elkezdett hangosan recsegni, mint amikor valami leárnyékolja a vételt. Amikor megállítottam a másolást, újra jó lett, és ezt kipróbáltam többször, egyértelműen ez okozta.

De mi ennek a jelenségnek az oka? 😯

2023. szept. 26. 12:12
 1/7 anonim ***** válasza:
13%
Manapsag senki nem hallgat rádiót.
2023. szept. 26. 12:16
 2/7 anonim ***** válasza:

Egy FM-rádió a 87,5-108 MHz-es frekvenciatartományban vesz, vagyis a hullámhossz 3,4-2,8 méter.

A külső USB-s meghajtókhoz maximum 1-1,5 méteres kábelt adnak, ami megfelel egy FM-sávban működő félhullámú körsugárzó antennának

Na most ezen a vezetéken - USB 3.0 esetén - elkezdünk forgalmazni egy 5 Gbps-os négyszögjelet, aminek rendesen vannak felharmonikusai - itt például egy 10000 Hz-es négyszögjel spektrumja:

[link]

látszódik, hogy nem csak 10 kHz-en "szól".

Tehát amikor te nekiállsz másolni, az 5 Gbps-os négyszögjel ~100 Mhz-es felharmonikusai - a kábel ereinek csavartsága ellenére - az FM-sávú antennaként viselkedő kábelen keresztül kisugározódnak és ezt fogja a rádiód.

Ez ellen többféleképpen tudsz védekezni:

- egyrészt árnyékolt kábelt használsz, olyat, ahol a kábel egy fémfóliába van burkolva, és az az USB-csatlakozón és a számítógépen keresztül leföldelésre kerül

- másrészt teszel az USB kábel mind két végére felpattintható ferritet - például:

[link]

- harmadrészt - ha van rá lehetőség - a rádiónál irányított antennát (például Yagi-t: [link] ) használsz, amit az adóra irányítasz, így csökkentve a zavaró jelek hatását

2023. szept. 26. 13:08
 3/7 A kérdező kommentje:
Ez tök jó, ma is tanultam valamit! Köszönöm!
2023. szept. 26. 13:14
 4/7 anonim ***** válasza:

Kiegészítés a #2-es hozzászólásomhoz: az Intel-nek van egy erről a témáról - az USB rádiófrekvenciás zajáról és annak a 2,4 GHz-es wifi-re gyakorolt hatásáról - szóló irománya:

[link]

Az előbb felsoroltakon kívül megemlítik megoldási lehetőségként:

- a külső USB-s meghajtó és a csatlakozók árnyékolását

- a vevőantenna elhelyezését

2023. szept. 26. 13:48
 5/7 anonim ***** válasza:
Nekem a bluetoothos egerem dobta magát hanyatt és lecsatlakozott amint rádugram a gépre a külső merevlemezt.
2023. szept. 26. 14:23
 6/7 anonim ***** válasza:
#5: Igen, a Bluetooth is 2,4 GHz-es, így az Intel intelmei (;)) téged i érintenek.
2023. szept. 26. 14:27
 7/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nekem régebben a DVB-T boxba dugott pendrive zavart rá a saját szobaantennájára.

Azaz felvételre kapcsolva szétesett a kép.

Alufóliával bevontam, kész.

Van persze fémtokos pendrive is, de ez nem olyan volt.

2023. szept. 26. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!