Kuka így a multiméter?
Figyelt kérdés
Fali aljzatban mértem feszültséget, de véletlenül eltekertem arra a módra, amikor folytonosságot mér, és pukkant egyet valami a multiméterben, szerintem a hangszóró, mert nem működik azóta. A mérő bekapcsol, háttérfényt is ad ha bekapcsolom, de nem akar értéket mérni. Pl AA elemre egy 1-est rakott ki. Ha USB-ből mérnék akkor 0 mutat, vagy 0.01-et.2023. szept. 4. 15:47
1/12 A kérdező kommentje:
És igen, jól van beállítva, 20V-ra tekertem, fekete a COM-ban, és Fusedben.
2023. szept. 4. 15:48
2/12 Szervizmérnök úr válasza:
Nem a hangszóró, de mindegy, ezt már kivégezted.
Van bizonyos feszültségtűrése a jobbfajta multimétereknek ebben az üzemmódban, de az ellen nem véd.
3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
És mi mehetett tönkre benne?
Mert látszólag működne.
2023. szept. 4. 16:48
5/12 anonim válasza:
Az általad említett állásban, túlfeszültséget kap az adott, nem arra a feszültségre méretezett ellenállás osztó, illetve műveleti erősítő fokozat.
Javítottam már meg ilyen módon kivégzett Metexet régen.
Nyilván szakmai felkészültséget igenyel, és az adott eszköznek javítjatónak kell lennie.
Annak idején cserélhető volt a műszerekben a 7106-os integrált áramkör és a műveleti erősítők is DIL8-as tokozásúak voltak.
6/12 anonim válasza:
Nézd meg, hogy nem-e csak a benne levő olvadó biztosító ment ki. Mert egy csomó multiméterben az ilyen hibák elkerülésére van bent egy gyors kioldású üvegcsöves olvadóbetét. Szedd szét és nézd meg.
7/12 anonim válasza:
És pont azért van odaírve, hogy "Fused" ami azt jelenti, hogy olvadóbiztosítóval védett ("Fuse" az itt mindenféle túláram védelmet jelent itt).
8/12 A kérdező kommentje:
Szétszedtem, de külsőleg minden rendben van. Viszont biztosítékot nem találtam benne.
2023. szept. 4. 19:07
9/12 anonim válasza:
Őedig kéne benne lennie, mert akkor nem írnák oda, hogy "fused". Én egyébként a leggagyibbakban is láttam ilyet. Kb. egy kaptafára gyártják ezeket.
10/12 A kérdező kommentje:
2023. szept. 4. 19:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!