Kimaradt egy fázis, áramszünet volt. Furcsán világított a lámpa, csak 130V volt a konnektorban. Elmagyaráznátok?
Szóval a nagy vihar első dörrenésekor furcsaságra lettem figyelmes. A számítógép és a tv (monitornak használom) ment tovább mintha mise' történt volna. A hangszóró csak búgott, a ventillátor (a szobai) meg lelassult. A LED lámpa is világított teljes fénnyel. Van az előtérben egy régi izzólámpa, azt felkapcsolva láttam hogy sárgán világít csak. Bedugtam az energia monitort és mutatta, hogy 130-140V körül van a fesz. Kikapcsoltam, kihúztam mindent és vártam. Ez este fél 8 körül volt. Másnap délután jött csak vissza az áram normálisan.
Gondolom az univerzális tápegységgel rendelkező készülékek le tudták kezelni a helyzetet azért működtek tovább.
Próbáltam tesztelni a feszültséget, bedugtam a 40W-os ventillátort és egy 500W-os izzót is hogy terhelésre mit csinál, de tartotta a 130V környékét.
mi okozhatta ezt? Hogyan történhet meg hogy egy fázis csak félig megy el? A másik kettő megvolt tökéletesen, a szomszédomban volt villany.
Gondolom tudod, hogy az áramot nagyobb feszültségen "szállítják", majd letranszformálják.
Pár éve volt ilyen nálunk.
Akkor az volt az oka, hogy egy álmokfutó kidöntött egy villanyoszlopot a közelünkben, mint utóbb a hírekből megtudtuk. De nem a 230/400 V-os hálózatét, hanem egy transzformálással "feljebb". Bizonyára elment az egyik fázis. Nade a háromfázisú trafó csinál egy kis terheléselosztást is, ezért nem 0 lett a feszültség, hanem csak a szokásosnál gyengébb.
És igen, nálunk is a notik mentek tovább hibátlanul, a világítás kicsit hézagos lett (kompakt fénycső volt akkoriban a legtöbb).
Szóval nálatok is ez lehetett, pl. fakidőlés miatt.
Ez a nullaszakadás manapság ilyen fétis vagy mi? Bármi van mindjárt ráfogják hogy nullaszakadás. Lehet hogy nullaszakadás miatt kaptam defektet a biciklivel?
Hármaska az egész kicseszett környéken ahol ez a trafó táplál nem volt meg ez a fázis! Nem csak nálam volt hiba.
Középfeszen vagy nagyfeszen elment egy fázis.
Akkor van ilyen jelenség jellemzően.
Nullaszakadáskor a csillagpont eltolódik:
A szaggatott a normál üzemmód, amikor nincs nullaszakadás. A színesek például nullaszakadáskor érvényesek. Ilyenkor a fázisfeszültségek nagysága és fázishelyzete is megváltozik. A kérdező leírása szerint az egyik fázis feszültsége nagymértékben lecsökkent (130 V-ra), a másik kettő tökéletesen megvolt (230 V). Nullaszakadáskor ezek az értékek nem lehetségesek. Ezért valószínűleg az lehetett az oka, amit Szirty írt.
Ha nagyfeszen elmegy egy fázis, az középfeszültségen alig észrevehető aszimmetriát okoz.
Ha középfeszen elmegy egy fázis, az kisfeszültségen két fázisban okoz jóval kisebb, amúgy egyforma feszültséget.
Ilyenkor inkább kihúzni kell a készülékeket, nem méregetni. 😁
Valószínű nem háromágú villám csapott bele a háromfázisú távvezetékbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!