Miért "pislog" a lámpa?
Miért pislog egyet a lámpa (esik le a feszültség) amikor a hűtő vagy a számítógép bekapcsolásának pillanatában?
Ha a lakásunkban a hűtő bekapcsol és egy pillanatra a feszültség lecsökken a nagy áramfelvétel miatt akkor abban a pillanatban szomszédban vagy az utcában is leesik a feszültség egy pillanatra?
Néha vannak indokolatlan (amikor nem kapcsol be nálunk semmi) pillanatnyi feszültségesések - az azért van mert például a szomszédban valami bekapcsol ami nagy áramot vesz fel?
Nemrég az utcánkban kerítést hegesztettek (4 házzal arréb) - megfigyeltem hogy amikor a hegesztés folyamatban volt a házunkban a lámpa kismértékben villódzott (pislogott).
Ez normális jelenség?
"Miért pislog egyet a lámpa"
Megválaszoltad a kérdésed a következő kérdésben. A fogyasztók bekapcsolási áramlökésekor keletkező jelentősebb feszültség esés miatt.
Bizonyos mértékig ez normális. A megfelelően méretezett, hibátlan hálózat vezetékein is van feszültség esés.
Ha a jelenség nagyobb mértékű azt okozhatja egy elégett kötés. Azzal foglalkozni kell.
"az azért van mert például a szomszédban valami bekapcsol ami nagy áramot vesz fel?"
Igen. De ilyesmit már nem a hűtő indulása vagy a PC bekapcsolása okoz hanem annál sokkal nagyobb terhelés bekapcsolása (daráló, hegesztő, szivattyú, nagyobb gépek, stb).
Ha a szomszédban hegesztenek és nálad kis mértékben alig észrevehetően villog a lámpa az teljesen normális ha a hálózat adottságai olyanok (messze van a transzformátor). Emiatt nem kell az áramszolgáltatóhoz rohanni.
"ez így van rendjén."
Azért az rohadtul nincs rendjén, hogy 100 méterrel arrébb dolgoznak és nálam villog a lámpa! Én tuti kihívnám még az ENSZ-et is!
Falun lakom, trafótól messze. Van itt a környéken sok barkácsoló rajtam kivül is. A harmadik szomszédban ott a bolt vagy 10 hűtőszekrénnyel. Van amikor mindkét szomszéddal egyszerre felxelünk, hegesztünk és még senki nem nyafogott, hogy valami villogott volna.
Kérdező hívj szakembert! Az a biztos! Ha egy kötés van kimelegedve, akkor abból tűz is lehet!
"...és még senki nem nyafogott, hogy valami villogott volna."
Attól még nem biztos hogy nem így van. :)
Én meglepődnék ha ezen nem röhögne z áramszolgáltató ha ott firtatnád.
Olyan mint ha ma jöttél volna le a falvédőről és olyan dolgokra csodálkozol rá amik 50 éve ismert dolgok.
Én leírtam hogy nagyobb fogyasztók bekapcsolása okozhat ilyet. Nem a vasaló, nem a hűtőszekrény, nem a laptop/PC.
Nem figyeltél? A saját hűtőszekrénye miatt van. A házon belül.
Nem az utcában három házzal odébb.
A 2. választ ajánlom figyelmedbe ha szeretnéd megérteni a válaszom lényegét!
Ne haragudj, nem mindig olvasom el a hosszú arrogáns, fennhéjázó válaszaidat. Főleg ha aznap már sok szervizmérnökös arrogancia ment a szemembe, akkor ezeket a válaszokat önvédelemből átugrom.
Te (sem) figyeltél:
"Nemrég az utcánkban kerítést hegesztettek (4 házzal arréb) - megfigyeltem hogy amikor a hegesztés folyamatban volt a házunkban a lámpa kismértékben villódzott (pislogott)."
Ha ez normális, akkor elég nagy a baj.
Ugyanis ha egy hegesztő letöri a feszültséget ennyire, akkor mi van ha az utcában mindenki egyszerre kezdi el járatni a mosógépet, fűnyírót, vízforralót, vasalót?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!