Napelem erkélyre?
A villanyszámla csökkentése érdekében gondolkodtam, hogy rakatok az erkélyemre napelemet, panel lakásban lakok, lehetséges lenne? Olyan 5-6 órát süt oda a nap. Mennyire lenne ez hatékony? Mondjuk ebből elférne 1-2 darab:
Amilyen drága és amennyire keveset termelne egy erkélyi napelem, pénzügyileg nem éri meg.
Hobbi szinten saját szórakoztatásodra beszerelheted.
Feljetős. Kicsi a felület, napsütéses órák száma kevés, mivel társasház csak a sziget üzem jöhet szóba. Olyan kis töltést tudnál összehozni, hogy mondjuk egy laptopot meg néhány led izzót használhatnál róla. Meg volt valami törvény tervezet, hogy nem engedélyezik napelem telepítését erkélyre... nem tudom mi lett ebből.
Sokkal több értelme lenne társasházi szinten összeállni és a tetőn kezdeni valamit.
De aki ért hozzá, nem köti a külső hálózatra, továbbá kihagyja a felesleges veszteséges konverziót 230 V-ra.
Más kérdés, hogy állítólag a hatóság figyelmeztethet, ha meglátják, de azt én sem értem, hogy szigetüzemben mi a franc közük van hozzá.
Nem kellene kockáztatni a lakástűzet, mert majd megszakérti valaki...
Ha nincs hálózatra kötve akkor meg kell akksi, vezérlő az sem olcsóbb.
"Más kérdés, hogy állítólag a hatóság figyelmeztethet, ha meglátják, de azt én sem értem, hogy szigetüzemben mi a franc közük van hozzá."
Ha valóban szigetüzemű (nem konnektorba dugható, visszatápláló invertert tartalmazó), akkor maximum az építési hatóság szólhatna érte (már ha ez egy különálló berendezés, amit külön konzolra szerelnek fel), hogy lekapja a szél, ráesik az alattatok levő emberekre.
#9: Ez nem attól függ, hogy Magyarország, vagy hogy más ország.
Egy centralizált villamos hálózatba nem lehet ész nélkül, szabályozatlanul betermelni, mert annak a szomszédaid isszák meg a levét.
Egy erkélyre nem lehet csak úgy pár kampóval felrakni valami nagy méretű dolgot, mert ha az leesik, akkor az alatta levőekben okozhat kárt.
És egy napelem + töltésvezérlő + némi akkumulátor, ha nincs megfelelő elektromos/tűzvédelmi védelmekkel ellátva ("mer' majd én megoldom okosba', nem kell ide szaki!") eléggé kellemetlen lakástüzet tud okozni ( [link] ).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!