Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Váltó kapcsoló doboz kötése ?

Váltó kapcsoló doboz kötése ?

Figyelt kérdés
Sziasztok Villanyszerelők, egy olyan kérdésem lenne hogy a váltó kapcsolót hogyan kell össze kötni a kötni dobozban, meg köszöném ha valaki egyszerűen le tudná írni nekem hogy melyik szint mivel kell kötni, barna fázis kék nulla és zöld sárga föld színek vannak, egy lámpa van és ugye két kapcsoló, tudom ez most kicsit katyvasz de nem kötöttem meg váltó kapcsolót 😅

2023. máj. 24. 13:34
 1/10 A kérdező kommentje:
Ja még annyi hogy nem vagyok villany szerelő és magamnak csinálom, köszönöm a válaszokat:)
2023. máj. 24. 13:34
 2/10 anonim ***** válasza:
2023. máj. 24. 13:41
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

Leírni? Nem..

[link]

2023. máj. 24. 13:50
 4/10 anonim válasza:
24%
A barna vezeték a fázisvezeték, a kék vezeték a nulla vezeték, a zöld-sárga vezeték pedig a földelési vezeték. A vezetékeket bármilyen sorrendben összekötheted a kapcsolóval, de fontos, hogy a fázisvezetéket a közös terminálhoz csatlakoztasd.
2023. máj. 24. 14:08
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszön a válaszokat, szerintem mostmár nagyjából értem, csak idegesítő hogy a képes rajzok nem három különböző színnel mutatják hanem csak fekete meg kék
2023. máj. 24. 14:28
 6/10 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Kapcsolóval zöld-sárgát nem szakítunk.

Nullát,kéket csak kétsarkú kapcsolásnál szakítunk ha világításról van szó.

(102-es)

Azt sose szakítjuk.

Váltó kapcsoló(106)-ba bejön egy szál vezeték.

Ez a fázis.

Kimegy kettő szál,ez a kettő két kapcsoló között van tehát neked kell befűzni.

Ha csak már nincs befűzve.

Ez a kettő bejön a kapcsolóba,egy szál megy tovább a lámpába.

Nullát védőnullát(kék+zöld sárga) megszakítás nélkül megy a lámpához.

Tehát a két kapcsolót összekötöd két szállal.

Egy bejövője van és két kimenője.

Az egyik végére a fázist,másik végére a lámpát rakod.

Ennyi.

2023. máj. 24. 14:49
 7/10 anonim ***** válasza:
52%

"Leírni? Nem.."

Jól legényképezni? Azt sem! :D

2023. máj. 24. 14:50
 8/10 anonim ***** válasza:

Elfelejtettem befordítani..

Mea kulpa.

2023. máj. 24. 17:52
 9/10 anonim ***** válasza:
A rajzoknak nagy része kevésbé idomul a villanyszerelési szabályokhoz, mert a nullavezetőt is onnan kéne leágaztatni, ahonnan a fázisvezetőt.
2023. máj. 24. 22:33
 10/10 Szirty ***** válasza:

"idegesítő hogy a képes rajzok nem három különböző színnel mutatják hanem csak fekete meg kék"

A kapcsolási rajz lényege az hogy áttekinthetően megmutassa az áramkörben szereplő elemek egymással való kapcsolatát. A színek lényegtelenek ebből a szempontból.

2023. máj. 25. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!