12V 6A kis vízszivattyú mennyi idő alatt merítene le egy zselés 100Ah-s akkumlátort?
"Kicsit kevesebb mint 20 orat birna."
Sokkal kevesebb mint 20 óra.
Inkább csak 10.
100W a szivattyú, akkor az 1200Wh-s akksiról hogyan menne már 12-15-20 órát??
Olyan az akksinak mint amikor rajtahagyod a fényszórót az autón. Néhány óra múlva már nem lehet indítani.
A 2-3 órát ki fogja bírni, de sokkal többet nem. Arra figyelj, hogy 10,9-11V alá ne merítsd le az akkumulátort!
Hol 100W a szivattyu? 12x6 az meg mindig csak 72, szerintem.
A 100Ah-s akku papiron ugye 1 oran keresztul 100A-t kepes leadni, persze inkabb 10 oran keresztul 10A-t, vagy 20 oran keresztul 5A-t. A 6A-es szivattyu (aminek ez a max. teljesitfelvetele teljes terheles mellett) siman elmegy 15+ orat egy ekkora boszme akkurol.
12V x 6A = 72 W, de ez névleges.
Valós érték lehet éppen kisebb is, befolyásolhatja a szivattyú terhelése, hogy milyen magasra emel vizet például.
Ha megnézünk egy random adatlapot, 100 Ah kapacitású zselés akkura 10 A (vagyis 0,1C) terhelés mellett specifikálnak 100 Ah kapacitást.
5,35 A terhelés mellett 107 Ah.
17,4 A mellett 87 Ah, az érdekesség kedvéért.
Tehát csak arra próbálok rávilágítani, hogy nem mindegy a terhelés nagysága. Meg az is igaz, hogy a merüléssel változik a feszültség és áram, de ilyenkor az átlagos értékkel szokás kalkulálni, ami 12 V.
"Hol 100W a szivattyu? 12x6 az meg mindig csak 72, szerintem."
Igen. Kb 100W-ot akartam írni. Beleszámoltam még ezt-azt.
Az Ah-s levezetésed matematikailag ok, de teljesen életszerűtlen. Sosem lehet kivenni egy akksiból annyit amennyi rá van írva.
Nem megyünk bele, mert láthatóan fogalmad sincs miről beszélsz.
A lényeg: 5-6 óránál többet nem lehet egy ilyen akksiról egy ilyen szivattyút üzemeltetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!