Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi a legjobb minőségű multimét...

Mi a legjobb minőségű multiméter amit ismertek?

Figyelt kérdés

Tudtok kifejezetten márkát mondani, vagy esetleg típust is?

Minnél több a lehetőség rajta annál jobb

Szeretnék olyat venni aminél nem lesz olyan gondom hogy "ó basszus ezt nem tudom mérni vele" vegyesen használnám mindenre de szerintem levágtátok a fentiekből:D

#multiméter #Feszültség mérés
2023. ápr. 7. 08:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Fluke, UNI-T, Beta.
2023. ápr. 7. 08:41
 2/11 anonim ***** válasza:

A minőség nem egyenlő a mindent méréssel.

Azért tudni kellene hogy mire kell. Ha nem tudod, mert feltételezem hogy ez van akkor Kínából egy aneng q1, O elég normálisan működik és méri ami kell sőt eléggé pontos is, 12e Ft körül a legjobb

2023. ápr. 7. 08:50
 3/11 Szirty ***** válasza:

Nem írtad hogy asztali vagy kézi multiméterre gondoltál-e.

Megemlíteném még a Keysight, Tektronix márkát is.

Nekem ugyan nincs ilyenem, de bátran választanék ezek közül vagy az előttem válaszoló által említett márkák közül ha nem kerülnének 200-500 ezer Ft-ba. (hobbi célra az talán túl sok, de hát kinek mi a sok).

De ott van még az a dolog is a használhatóság szempontjából, hogy a nagyon univerzális megoldásokra az a jellemző, hogy sok mindenre jó egy kicsit de egy valamire nem annyira. Mint az árólapát: se ásni se lapátolni nem lehet vele normálisan.

Vannak pl. kis értékű ellenállások mérésére alkalmas műszerek (1 Ohm alatt). Amik nem tudnak sok mindent (esetleg még fesz. mérést) de ellenállást azt precízen mérik.

Vagy RLC mérők amik induktivitás, ellenállás, kapacitás mérésére jók, mást nem tudnak, de arra kiválóak.

Ezek ára százezer és négymillió között mozog...

A használhatóságot tekintve tehát kompromisszumot kell kötni.

2023. ápr. 7. 08:56
 4/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
Mit akarsz mérni? Pl. kapacitást, induktivitást nem fogsz tudni rendesen egyikkel sem, arra külön kell mérőműszer, amit előttem már leírt valaki és baromi drága. Alap mérésekre otthonra meg nem kell legjobb minőség, Mastech is jó, de inkább azt mondom ne automata legyen, az szerintem fontosabb.
2023. ápr. 7. 09:30
 5/11 anonim ***** válasza:
Az automataval mi a baj ? Nekem az van nagyon kényelmes. Van amikor manuálisan állítom be hogy mit akarok de sokszor nagyon kényelmes
2023. ápr. 7. 16:04
 6/11 Szirty ***** válasza:

Az automata méréshatárváltás van hogy jó, van hogy nem.

Van előnye-hátránya ahogy a kézinek is.

Pl. ha sok ismert értéket kell mérni pl. összehasonlításkor, a kézi beállítás jobb. Nem kell minden egyes mérésnél várni amíg végigzongorázza a tartományokat hogy rátaláljon az igazira.

Persze lehet nyomkodni a "range" gombot amivel az automata is kézire váltható de kényelmetlen lehet.

Nekem ezért van automata és kézi méréshatárváltós műszer is.

Azt használom amelyiket éppen célszerűnek találom. A két műszer egyébként is jó, nem ritkán kell egyszerre több mérést végezni.

Én pl. azt sem kedvelem amikor a műszer mérőváltójának egyik állása a kikapcsolás. Állandóan recsegtetni kell a mérőváltót amikor ki akarom kapcsolni.

Pl. ha egész nap csak feszültségeket mérek egy teszt során, de viszonylag ritkán ami miatt nem akarom bekapcsolva tartani akkor folyton tekergetni kell. Jobb ha külön gombbal lehet ki/be kapcsolni.

De a "legjobb" amikor a Min/Max funkciót ötvözik az auto power off funkcióval. Ez a kettő alapvetően üti egymást.

Főleg ha a türelmi ideje csak néhány perc, a mérést meg 5-6 percig szeretném végezni.

Nyilván mindenki eldönti neki melyik a jobb, ezzel én nem vitatkozok, a fentiek a saját véleményemet tükrözik.

2023. ápr. 7. 17:20
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Az automatákkal a legnagyobb gond az, hogy azoknak a többsége gagyi kínai és teljes hülyeségeket képesek művelni, ha nem feszültségmérésről van szó. Például bizonyos értékű kondenzátorokat tekercsként ismernek fel és hasonlók. Márkásakban nem hiába kerül legalább másfélszer annyiba az automata, mint a manuális. És akkor hol van még a True RMS, amiről szót sem ejtettünk eddig.

Egyébként az is igaz, hogy amatőr szinten ezek teljesen feleslegesek, de hát a kérdés nem erről szól és azóta sem tudtunk meg többet a kérdezőtől. :) Az is igaz, hogy adott célra mindig a hozzávaló műszer a legjobb, hiába van mellette ott a multifunkciónális műszer is. Például vezetékben folyó áramerősséget egészen biztosan nem állnék neki multiméterrel megmérni, mert ott van a lakatfogó, erre való... Ami egyébként korlátozottan képes más feladatokat is ellátni, pont, mint a multiméter, de mégsem azt használnám más méréshez.

2023. ápr. 7. 17:31
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

"Én pl. azt sem kedvelem amikor a műszer mérőváltójának egyik állása a kikapcsolás. Állandóan recsegtetni kell a mérőváltót amikor ki akarom kapcsolni."

Viszont megvan az az előnye, hogy nem lehet rossz állásban hagyni, ami vegyes felhasználásnál megmentheti a műszer életét. Amatőr felhasználásnál szerintem ez még hatványozottabban hasznos tud lehet.

2023. ápr. 7. 17:34
 9/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
Automata lassú, ráadásul dióda mérésnél probléma lehet, nyilván nem mindegyiknél, de ugye még mindig nem tudjuk a kérdező mit szeretne, mire kell, mit szeretne mérni.
2023. ápr. 7. 17:54
 10/11 Szirty ***** válasza:
100%

"Viszont megvan az az előnye, hogy nem lehet rossz állásban hagyni"

Igaz!

Én ezért szoktam 1000V AC feszmérésre kapcsolni amikor végleg kikapcsolom.

Persze számtalan egyéb módja is van annak hogy tönkretegyünk egy multimétert :)

Hasonlóan fontosnak tartom még hogy ha áramot mértem vele akkor soha ne tegyem el úgy hogy nem dugom át előbb a mérővezetéket feszmérésre.

Ha a műszert esetleg többen is használhatják (pl. cégnél műhelyben) akkor ez még fontosabb... :)

2023. ápr. 7. 17:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!