Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ez tényleg tönkremehetett...

Ez tényleg tönkremehetett ennyitől?

Figyelt kérdés

Egy kapacitív nyomógombról lenne szó, egész pontosan erről:

[link]

Rákötöttem egy 24 voltos relé negatívját a kimenetére(mellé direktben az a1-re a +24v), illetve tápnak is 24 voltot kapott. Az adatlapja alapján ez negatívat kapcsol, és működött is, egészen 2 kapcsolásig, utána se kép, se hang. Hol rontottam el? Kellett volna egy dióda a relé miatt?

2023. márc. 31. 20:54
 1/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
58%

Csak 100 mA áramot bír elviselni, tranzisztor kapcsol benne, éppen ezért dióda is kellett volna. Így érthető sajnos, hogy elszállt.

Relétekercs ellenállása? (Polaritása nincs, két vége van csak.)

2023. márc. 31. 23:29
 2/7 A kérdező kommentje:
Jól tudom, hogy a relé tekercse hogyan működik, ezért vetődött hát a kérdésem, nem tudom most kimérni, standard 24v-os, omron relé. Tehát a relé elengedésekor az összeomló mágneses tér 100 mA-nél nagyobb áramot küldhetett volna rossz irányba?
2023. ápr. 1. 00:11
 3/7 NTBS ***** válasza:
Sajnos, igen.
2023. ápr. 1. 09:03
 4/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
Ilyeneket egy külső tranzisztorral kiegészítve érdemes megoldani, noha létezik olyan kisebb relé, amit még egy TL431 katódkörébe kötve is megtudtam hajtani, de ott kisebb volt a kockázat is.
2023. ápr. 1. 12:57
 5/7 A kérdező kommentje:
Nem értem, hogy miért nem tudtak volna esetleg egy diódát beleépíteni, akkor nem ment volna tönkre ennyitől, illetve ha ezt tudom, akkor beforrasztottam volna a vezetékbe egy 20 forintos diódát, vagy relé helyett SSR-t kapcsolgattam volna vele.:/
2023. ápr. 2. 13:49
 6/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ez alapvetően nem relé közvetlen meghajtására való, hanem elektronikai alkalmazásra, szakemberek részére, akiknek ez természetes, hogyan kell használni.

Dióda nem való bele, azt külön tervezi hozzá a szakember, igény szerint, ha esetleg kellene. De ebben a 100 mA-os kategóriában életszerűtlen, nem szokás, ilyen nyitott kollektoros eszközöknél.

Teljesen abszurd már az is, hogy valaki ráköt egy relét, aminek még az ellenállását sem tudja. Én nem mernék ilyet megtenni.

Amikor a TL431-hez akartam kombinálni egy relét, külön figyelmet fordítottam rá, hogy keressek egy nagy ellenállású darabot, 12 V-ra. Természetesen, én is betervezhettem volna egy plusz tranzisztort, de az elektronikában azok a szép megoldások, amikor kevés alkatrészből tudunk kihozni jó dolgokat.

2023. ápr. 2. 23:16
 7/7 A kérdező kommentje:
Mivel jómagam is elektrotechnikus vagyok, és csináltam már sokmindent, ezért némi fogalmam van, viszont kapacitív nyomógombbal mindeddig még nem találkoztam, ez akasztott meg. Ilyen érzékeny eszközöknél egy relé mellé mindenképp kell a dióda, hiszen az megakadályozza, hogy az elengedéskor összeomló mágneses tér ellenirányú feszültséggel túláramot küldjön vissza.
2023. ápr. 3. 01:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!