Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A nulla vezető ráz. A földelés...

A nulla vezető ráz. A földelésen keresztül a fém testek miért nem ráznak?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom, akkor a magyar háztartások nagy része TN-C-S rendszer. Régebbi helyeken a PEN vezetőt ráadásul a mérőóra utáni részen választották szét PE-re és N-re. Normál esetben a fogyasztón keresztül a nullán "visszafolyik" az áram, így a nulla is lehet veszélyes. Azonban a kérdésem, hogy ha az N a PEN-ből vált le, akkor a szétválasztáson keresztül miért nem folyik át az N-ről a PE részre, és ezáltal válik veszélyessé az összes fém test? Itt van egy egyszerűsített ábra a TN-C-S-ről, de az összes ábra hasonlóan jelzi: [link]

#védőföld #TN-C-S #pen vezető
2023. márc. 2. 08:30
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Tisztázzuk mikor ráz egy vezeték: ha elég magas a feszültsége, megfogod és nem tökéletes szigetelésen állsz (vagy stb.), és a föld felé záródni tud rajtad keresztül az áramkör.

A nullvezetőnek alacsony a feszültsége üzemszerű állapotban. Zárlat esetén arra a rövid pillanatra míg a védelem le nem vált (1-2 félperiódus...) max. 115V, mert ilyenkor csak a vezetékeken esik a feszültség, és az oszlopig minimum a fele utat már megtette (a nullán visszafelé megy). Ez veszélyes, de kicsi a valószínűsége. Ha olvadóbiztosíték van, még veszélyesebb, de továbbra is kicsi a valószínűsége. De innen jön a szabály, hogy nem fogdossuk a nullvezetőt sem.

A védővezető onnan ágazik el, ahonnan az oszlopig már csak a vastag, kis ellenállású vezeték van, tehát zárlat esetén is csak az ellenállásnak már csak kis része van vissza, ezért a feszültségemelkedés itt már kisebb. A saját földelésünk ezt még tovább csökkenti, ezért nem veszélyes a védőföld.

Van egy kivétel, a PEN-szakadás esete, amikor pont a védőföld ráz meg (és még a fi-relé sem véd meg ettől), de az ritkaság.

2023. máj. 2. 15:19
 12/15 Kólauborkával ***** válasza:
Azért az a max 115 V erős….gondold át újra (szerintem)…
2023. máj. 2. 16:30
 13/15 anonim ***** válasza:
Pont annyi a max... Ha a visszatérő ág meg az előremenő ág ugyanolyan impedanciájú, akkor a feszültségésztóból következik, hogy a hibahelynél fele feszültség van. A valóságban a PEN valamivel jobb, hát ezért kisebb a feszültségemelkedés, mint a betáp fele, ezért írja, hogy maximum a 115.
2023. máj. 2. 16:43
 14/15 anonim ***** válasza:
#12: Nem értem mire célzol. Nyilván ha a PEN vezetőn lazul valamelyik kötés, akkor 115V fölé is mehet, de csak egyszeres hibában gondolkodtam. Zárlat esetén az áramkörben csak a vezeték van - maga a vezeték a fogyasztó, amin a 230V esik. Mivel a fázis és a nulla párhuzamosan futnak, a zárlatnál van a "félút" ahol a 230V fele (115V) esik. Tehát a nullavezetőn 115V-tól nulla V-ig mérhető potenciál zárlat esetén, rövid ideig. Ha az érintkezés nem tökéletes (általában a zárlat szikrázik, ívet húz) akkor 115V alatt van a maximum. Ha meg a nulla-oldal ellenállása nagyobb, mint a fázis-oldalé, akkor felette is lehet.
2023. máj. 2. 17:04
 15/15 Kólauborkával ***** válasza:
Bocsi, ahogy írod pontosan úgy van, csak én mellégondoltam olyat ami nem írtál - nem tudom ezt a szokásom hogyan és mikor fogom levetni….
2023. máj. 2. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!