Mekkora a feszültségesés?
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni a házifeladatomhoz, a következő volna a kérdés.
"Az üzemegység táplálása önálló csatlakozó vezetékkel lesz kialakítva.
Az energia-ellátása háromfázisú ( 230/400 V ) táplálással történik.
A csatlakozóvezeték NAYY-J 4 x 50 mm2 keresztmetszetű földkábel, a vezetőér anyag alumínium.
Az alumínium fajlagos ellenállása 0,0286 Ωmm2 /m (ƍ).
A csatlakozóvezeték 20 méter hosszú.
A tervezett 125 A terhelő áramnál határozza meg a csatlakozóvezeték feszültségesését. "
Nekem ez a feszültségeséses dolog egyáltalán nem megy.
A választ előre is köszönöm!
Szimmetrikus háromfázisú terhelés esetén a feszültségesés: e=I·(R·cosφ+X·sinφ)
R: a vezeték ellenállása, X: a vezeték reaktanciája.
Mivel nem adtál meg teljesítménytényezőt, ezért feltételezzük, hogy cosφ=1, ekkor sinφ=0. Így a fenti összefüggés egyszerűsödik:
e=I·R=I·ϱ·ℓ/A=125·0,0286·20/50=1,43 V
A százalékos feszültségesés:
ε=100·√3·e/Un=100·√3·1,43/400=0,62%
"Nekem ez a feszültségeséses dolog egyáltalán nem megy."
Azaz nem megy az Ohm-törvény? Mert más ehhez nem kell.
Én se értem, hogy az első válaszolót miért kellett lepontozni.
A második válaszoló megjegyzése viszont szerintem nem igaz.
"Azaz nem megy az Ohm-törvény? Mert más ehhez nem kell."
Ez csak azért nem igaz, mert az ohm törvény szigorúan véve csak az R=U·I képlet lenne.
Vagyis kell hozzá még a fajlagos ellenállás kiszámításának a képlete is, ami esetünkben R=ϱ·ℓ/A, ami ugye azt jelenti, hogy az ellenállás mértéke függ a vezeték anyagától, annak hosszától és keresztmetszetétől. Ez már nem az egyszerű ohm törvény, hanem annak egy táblázatba szedett, átlagolt, anyagfüggő képlete.
Az első válaszoló szerencsésen egyszerűsítette a váltakozófeszültség miatt fellépő teljesítménytényezőt, ami szintén túlmutat az ohm törvényen, valamint nem vett bele hőmérsékleti tényezőt sem, ami megint egy egyszerűsítés.
Ezen kívül, kell még a százalékos feszültségesés kiszámításának a képlete is, ahogy az első válaszoló írta.
Tehát az a szöveg, hogy más ehhez nem kell, kicsit erős.
Szerintem gyakorlatban a feszültségesést jobb, ha méréssel állapítjuk meg, mert a kábelek anyaga manapság már nem feltétlenül a magyar szabványok szerint készül, és így a fajlagos ellenállása is eltérő lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!